Za sedam dana
54

Željka Cvijanović ide na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a s ciljem da pročita izvještaj RS-a

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović za sedam dana učestvovat će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će tema biti Bosna i Hercegovina.
Iako je prethodnih godina na sjednicama govorio ambasador BiH u pri UN-u Sven Alkalaj, ovaj put dolazi do promjene i za mikrofonom će biti Cvijanović (SNSD).

Uporedo sa izvještajem visokog predstavnika, Vlada RS-a svake godine obavezno pošalje i svoj izvještaj, no ovaj put bi on mogao biti i pročitan na sjednici Vijeća sigurnosti.

Dolazak Cvijanović u New York će, prema već utvrđenom planu, biti jedinstvena prilika da izvještaj RS-a "ugleda svjetlo dana" na sjednici, no da li će to i uspjeti ostaje da se vidi.

Izvještaj ima 37 stranica, a u njemu se tvrdi da je RS privržena teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

"Opredijeljenost Republike Srpske za Dejtonski sporazum uključuje opredijeljenost za suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Republika Srpska se ne planira otcijepiti od Bosne i Hercegovine i nije poduzela nikakve korake u tom pravcu. Republika Srpska nastoji samo zaštititi svoje vlastite nadležnosti koje su zagarantovane Ustavom BiH", piše u tom dijelu.

U izvještaju se nalazi nekoliko ključnih tačaka odnosno dijelova koji govore o stranoj intervenciji, unutrašnjim odnosima i regionalnoj saradnji. O čemu se govori u izvještaju možete pronaći ovdje.

Švicarska je u ponedjeljak od Rusije prvi put preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a pa će biti zanimljivo kako će se postaviti po ovom pitanju.

Švicarski ambasador pri UN-u Pascale Baeriswyl se nada da će se u toj ulozi pokazati kao uspješan posrednik i graditelj mostova kao što je na glasu.