BiH
0

Željeznice RS traže pooštravanje kazni za krađu njihove imovine

SRNA
Foto: Arhiv/klix.ba
Foto: Arhiv/klix.ba
"Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) uputile su Ministarstvu pravde RS inicijativu za izmjene Krivičnog zakona i predložile pooštravanje kazni koje se odnose na otuđivanje i nezakonito raspolaganje imovinom ovog preduzeća, potvrđeno je Srni u "Željeznicama".

S ciljem povećanja stepena zaštite željezničke imovine, "Željeznice" traže i kažnjavanje subjekata koji se bave nedozvoljenim prometom imovine koja je predmet krađa.

"Predložene su izmjene s pravnom kvalifikacijom željezničke imovine za koje bi bila propisana kazna zatvora", rekla je portparol "Željeznica" Nada Savić-Stevanović.

U proteklih osam mjeseci ove godine "Željeznice Republike Srpske" imale su 266.813 KM direktne štete od krađe.

"S obzirom da je neophodno nabaviti sve što je pokradeno, angažovati radnike da stvari dovedu u prvobitno stanje, te uzimajući u obzir štete zbog zastoja ili prekida saobraćaja, indirektna šteta je višestruko veća", tvrdi Stevanovićeva.

Na meti lopova je gotovo sve do čega mogu da dođu, ali se najčešće krade ono što je najlakše prodati kao što su bronza, mesing i bakar.

U "Željeznicama" tvrde da pored kolosiječnog pribora, signalno-sigurnosnih kablova, pragova i pružnih oznaka, lopovi kradu i zatezne tegove, iako je to opasno čak i po život onih koji kradu.

"Iako krađa bakarnog provodnika ne predstavlja veliku vrijednost, prekid veze zbog njegove krađe dovodi u pitanje bezbjednost odvijanja željezničkog saobraćaja, ugrožava živote ljudi i imovine veće vrijednosti, dovodi do zastoja saobraćaja, što se u sudskom postupku najčešće ne uzima u obzir", dodala je Stevanovićeva.