BiH
0

Željeznice FBiH upozoravaju: Ne prelazite prugu na nedozvoljenim mjestima

FENA
Željeznice FBiH upozoravaju radi zaštite ljudskih života i imovine bh. javnost da ne prelazi prugu na nedozvoljenim mjestima, već isključivo na označenim putnim prijelazima, uz poštivanje svjetlosne i zvučne signalizacije.

Također, mole pješake da ne hodaju prugom, kao ni uz uski pojas pruge, jer i na taj način ugrožavaju vlastite živote.

Pored udara voza, čiji je zaustavni put hiljadu metara, nesmotreni pješaci izlažu se i strujnim udarima, jer je većina željezničke mreže pod izuzetno visokim naponom, navode iz Željeznica.

Željeznice FBiH propisno su označile sva opasna mjesta, ističu, ali neovlašteno kretanje prugom i prelasci na nedozvoljenim mjestima svakodnevno ugrožavaju brojne živote.

"Posebno naglašavamo da krađa željezničke imovine predstavlja naročitu vrstu opasnosti za sve učesnike u saobraćaju i za same počinitelje", potcrtali su u današnjem saopćenju.

Osim toga što krađa određenog dijela željezničke imovine može izazvati nesreću s fatalnim posljedicama, sami počinitelji tokom čina krađe izlažu svoje živote opasnosti od strujnog udara.

Željeznice FBiH apeliraju i na sve nadležne institucije da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da bi se ove pojave u potpunosti spriječile.

Smatraju da bi jedan od koraka bio donošenje zakona prema kojem se krađa na pruzi ne posmatra samo kao obična krađa, već kao čin sabotaže koji direktno ugrožava ljudske živote i državnu imovinu.

"Posebno molimo stanovnike koji gravitiraju uz pružne pravce Željeznica FBiH da nam pomognu u borbi za očuvanje sigurnosti željezničkog saobraćaja, zaštiti imovine i ljudskih života", dodali su.