BiH
0

Željeznice RS: Protesti ukoliko se ne isplati topli obrok i troškovi prevoza

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici pet od ukupno šest sindikalnih organizacija koje djeluju u preduzeću Željeznice Republike Srpske traže od Uprave preduzeća da do 22. aprila isplate radnicima najmanje jedan topli obrok i troškove za prevoz - u suprotnom će 23. aprila u Banjoj Luci organizovati mirni protest.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković rekao je Srni da su predstavnici pet sindikata na današnjem sastanku u Banjoj Luci odustali od generalnog štrajka, ali da od Uprave očekuju održavanje sastanka kako bi se dogovorili o isplati martovske plate do kraja ovog mjeseca.

On je najavio slanje dopisa predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović i resornom ministarstvu da se održi zajednički sastanak kako bi se riješili problemi u Željeznicama RS, koji, kako Marković navodi, zbog kompleksnosti sama Uprava ne može riješiti.

Marković ističe da na snazi ostaju zahtjevi za smjenu generalnog direktora, kao i odgovornosti članova prethodne uprave i drugih koji su doveli Željeznice RS u ovakvo stanje.

U okviru Željeznica RS djeluje šest sindikalnih organizacija – Sindikat željezničara RS, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banja Luka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banja Luka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.