BiH
0

Banja Luka: Vozovi Željeznica RS-a sutra staju na sat vremena

Anadolija
Vozovi kojim upravljaju članovi Samostalnog sindikata mašinovođa Željeznica Republike Srpske (ŽRS) sutra će stajati od 12 do 13 sati.

Potvrdio je to Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS i objasnio da će vozovi koji krenu prije tog perioda stajati na stanicama do kojih stignu u to vrijeme.Radi se o štrajku upozorenja u koji će stupiti članovi pet od ukupno šest sindikalnih organizacija koje djeluju u ŽRS zbog zaštite ekonomskih i socijalnih prava radnika.

Šesta organizacija, prema riječima Cvjetkovića podržava ovu odluku, ali pošto nisu proveli izbore za rukovodstvo nisu u mogućnosti da se pridruže kolegama. Tokom jednočasovnog štrajka upozorenja radnici će biti na svojim radnim mjestima, ali neće raditi.

Radnici ŽRS zahtijevaju isplatu februarske plate najkasnije do 8. aprila, te narednih plata i toplog obroka, putnih troškova voznog osoblja, troškova prevoza prilikom dolaska na posao, u rokovima koji su propisani zakonom i kolektivnim ugovorom. Sindikati traže da se novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta radi prema stvarnim potrebama, uključujući broj i kvalifikacionu strukturu izvršilaca, uz aktivno učešće predstavnika sindikata.

Traže i smjenu generalnog direktora i utvrđivanje njegove, kao i odgovornosti članova prethodne uprave i drugih koji su doveli ŽRS u ovakvo stanje.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS danas je povodom najavljenog štrajka saopštilo da ne spori pravo radnika da traže svoja prava u skladu sa zakonom, a da od predstavnika sindikata i uprave preduzeća traži da u dijalogu dođu do zajedničkog rješenja problema.

"ŽRS ranije su obavijestile Ministarstvo za saobraćaj i veze da ne mogu izmiriti dospjela dugovanja, nakon čega je ministar saobraćaja i veza upoznao Ministarstvo finansija RS-a sa situacijom u kojoj se ovo preduzeće nalazi. Ministarstvo finansija RS-a nas je obavijestilo da će u narednom periodu u skladu sa punjenjem budžeta i prioritetima u odnosu na ostala dospjela potraživanja biti isplaćene zaostale subvencije prema ŽRS", saopćilo je Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a.