BiH
0

Štrajk upozorenja u Željeznicama RS: Radnici traže isplatu plate, toplih obroka i naknada za prevoz

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Radnici Željeznica Republike Srpske (ŽRS) danas su jednočasovnim štrajkom od 12 do 13 sari zatražili od uprave kompanije isplatu plata, toplih obroka i naknada za prevoz i upozorili da će preduzeti radikalnije mjere ako im se ne ispune zahtjevi.

"Nakon pet godina došli smo ponovo u situaciju da organizujući štrajk istjeramo platu i ostala primanja koja nas sljeduju po zakonu. Došlo je vrijeme izgleda da se uzme kuka i motika da bi se istjerala prava u ovoj državi, da bi se dobila zarađena plata", izjavio je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti ŽRS.

Naglasio je da radnici neće odustati, a da će ukoliko ne bude isplata do petka, u ponedeljak donijeti odluku o daljim koracima. Kao mogućnosti naveo je potpunu obustavu saobraćaja uz blokadu putnih komunikacija koje se ukrštaju sa željeznicom, masovnije proteste prema Vladi RS, te još radikalnije korake o čemu nije želio da govori.

Radnici zahtijevaju isplatu zaostale plate, toplih obroka i prevoza, te da kasnije sve bude isplaćivano mjesec za mjesecom."Drugi naš zahtjev je da se izvrši izrada sistematizacije radnih mjesta po stvarnim potrebama u preduzeću gdje bi ušli u priču o stabilizaciji našeg preduzeća, a treći zahtjev je smjena generalnog direktora odnosno pokretanje odgovornosti protiv njega, bivše uprave i svih onih koji su doprinjeli ovoj situaciji u kakvoj se nalaze Željeznice RS", rekao je Marin.

Objasnio je da su radnici februarsku platu dobili prije više od 40 dana, a da im je neisplaćeno i šest toplih obroka i sedam nakanda za prevoz."Dobili smo informaciju od uprave preduzeća da Vlada RS nije uplatila pet subvencija odnosno grantova, koja je dužna po zakonu da isplaćuje svaki mjesec i to je jedan od problema zbog kojih se ne mogu isplatiti plate", dodao je Marin.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS, smatra da ne mogu samo radnici snositi posljedice stanja u kojem se nalazi ovo preduzeće.

"Postavljamo pitanje poslodavcu, kako on ima ugovorenu platu i puni topli obrok i regres, to naši radnici nemaju. Kako direktori koji su smijenjeni imaju ugovorene plate? Oni imaju bijeli hljeb, mi nemamo ni koricu crnog", rekao je Cvjetković.Dodao je da su sindikalni lideri upozoravali Vladu RS o malverzacijama i štetnim ugovorima u ovom preduzeću, te podnijeli krivične prijave tužilaštvu, ali da "niko ništa nije uradio".

Napominjući da radnici to smatraju kriminalom, naglasio je da "neko treba da odgovara".

"Zamolio bih radnike da ako ne bude isplate do petka, da poštuju odluku rukovostva sindikata i pokažu jedinstvo, jer je to jedini način da se izborimo za svoju egzistenciju", rekao je Cvjetković.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS juče saopštilo da su "ŽRS ranije obavijestile Ministarstvo da ne mogu izmiriti dospjela dugovanja, nakon čega je ministar saobraćaja i veza upoznao Ministarstvo finansija RS sa situacijom u kojoj se ovo preduzeće nalazi".

"Ministarstvo finansija nas je obavijestilo da će u narednom periodu u skladu sa punjenjem budžeta i prioritetima u odnosu na ostala dospjela potraživanja biti isplaćene zaostale subvencije prema ŽRS", navodi se u saopštenju.