{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željeznice Hrvatske do kraja godine ukidaju pet linija iz BiH

S
24.6.2012. u 10:18
223
123
Željeznice Hrvatske do kraja godine ukidaju pet linija iz BiH
223
Željeznice Hrvatske do kraja godine ukidaju pet linija iz BiH
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Sindikalni predstavnici željezničara iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije protive se ukidanju međunarodnih željezničkih linija, koje su zatražile Željeznice Hrvatske.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na redovnim godišnjim sastancima za projektovanje međunarodnog putničkog reda vožnje za evropske željeznice u Ljubljani, Hrvatske željeznice su, zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda, zatražile ukidanje pojedinih međunarodnih vozova, među kojima su linije iz BiH.

Predstavnici Uprave Željeznica Hrvatske zatražili su da se ukine 46 vozova, među kojima i svih pet međunarodnih vozova koji polaze iz BiH. Riječ je o željezničkim putničkim linijama koje iz BiH idu preko Hrvatske za Evropsku uniju, prenosi Slobodna Evropa.

Predstavnik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a Mladen Katanić smatra da je ovakav potez korak ka uništenju domaćih željezničkih kompanija.

"Politika je sigurno kriva. Ja ne mogu da se otmem utisku da ovdje nisu mnogi drugi, veći lobiji sa zapada koji žele da unište nas kao operatere na ovom području. Imamo slučaj sa Mađarskom i sa Slovenijom. Oni pokušavaju na neka mala vrata da uđu na naše područje, što je i dalje lagano uništavanje domicilnog operatera", tvrdi Katanić.

Zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata izvršnog osoblja podružne infrastrukture Željeznica Federacije BiH Mehmed Bešić ističe kako ovim činom Hrvatska već zatvara granice za građane BiH.

"Štete mogu biti velike, jer to što vam neko stavlja rampu ispred i uslovljava vas sa nečim, već ima mnoge konotacije, koje mogu biti i političke i ekonomske", rekao je Bešić.

Zamjenik predsjednika Sindikata otpravnika vozova Hrvatske Srećo Stepić ističe kako će ovakva odluka Željeznica Hrvatske najviše štetiti hrvatskom turizmu, jer se, kako kaže, država odredila kao turistička zemlje, a ovim činom onemogućava turistima da doputuju.

"Mi hoćemo svi u Evropu, ali režemo granice sa Evropom i zatvorićemo se svi u svoje granice. Vozit ćemo vozove u svojim granicama, što, po nama, nije normalno", rekao je Stepić.

Voznim redom za 2012/2013. godinu predviđa se ukidanje 46 međunarodnih vozova na području BiH, Hrvatske i Slovenije. Na području BiH predviđeno je ukidanje pet međunarodnih vozova. Odluka bi trebala stupiti na snagu početkom decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: