{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željeznice FBiH: Ne treba ukidati međunarodni željeznički saobraćaj

S
20.6.2012. u 09:44
1
5
Željeznice FBiH: Ne treba ukidati međunarodni željeznički saobraćaj
1
Željeznice FBiH: Ne treba ukidati međunarodni željeznički saobraćaj
Uprava Željeznica Federacije BiH podržava inicijativu sindikata ove kompanije da se zaustavi pokušaj ukidanje željezničkog međunarodnog saobraćaja između Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije, koji bi države regiona mogao da dovede u potpunu izolaciju.
Međunarodni željeznički saobraćaj između Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH trebalo bi da bude ukinut na jesen, čime bi bilo ugašeno 46 međunarodnih željezničkih linija, tvrde u Samostalnom sindikatu izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH.

Predsjednik Sindikata Igor Boban rekao je da je ukidanje međunarodnih veza u javnom željezničkom putničkom saobraćaju između BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije istovremeno i ukidanje veza tih država sa Austrijom, Njemačkom, Mađarskom, Italijom i ostalim državama EU.

Iz Željeznica FBiH podsjećaju da su na redovnim godišnjim sastancima za projektovanje međunarodnog putničkog reda vožnje za evropske željeznice koji su održani u februaru i martu u Ljubljani, predstavnici Hrvatskih željeznica iznijeli stav da zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda traže ukidanje pojedinih međunarodnih vozova koji prolaze kroz Hrvatsku.

Na listi se nalazi osam željeznica iz regiona kojima je saopšteno da Hrvatske željeznice nemaju interes voziti određene vozove u redu vožnje za 2013. godinu.

Na toj listi se nalazi 46 vozova među kojima i svih pet pari vozova koji polaze iz BiH.

Uprava Željeznica FBiH je 18. juna održala sastanak sa ambasadorom Hrvatske u BiH na kojem je razgovarano o rješavanju ovog problema i putem diplomatskih kanala.

U Željeznicama FBiH smatraju da je potrebno da se u ovu problematiku uključe nadležne institucije, jer je riječ o pitanju koje je od velikog značaja za građane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: