Ne odustaju od svojih zahtjeva
112

Željezničari FBiH stupili u generalni štrajk

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Željezničari Federacije BiH stupili su jutros u sedam sati u generalni štrajk koji se održava u svim prometno-poslovnim područjima Željeznica FBiH - Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i Bihać.

Kako je za Klix.ba izajvio Andrija Jurković, predsjednik Nezavisnog sindikata željezničara FBiH, u štrajku učestvuju tri sindikata: Nezavisni sindikat željezničara u FBiH, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture te Samostalni sindikati tehničko-kolske službe Željeznica FBiH.

"Ostali sindikati nas podržavaju, što znači da se svi pridržavaju uslova propisanih štrajkom koji se održava uz minimalan proces rada. Niko nas još nije kontaktirao, niti inicirao pregovore, a mi nećemo odustati i štrajkovat ćemo do ispunjena obaveza", poručio je Jurković.

Štrajk se organizira zbog kršenja prava radnika, a zahtjevi sindikata su da se odmah isplati plaća za januar i februar ove godine. Također, traže isplatu toplog obroka i materijalnih troškova za februar, hitno i dugotrajno rješavanje problema u vezi sa zdravstvenim osiguranjem te isplatu regresa za 2012. godinu. Rok koji je bio dat (31. mart) nije ispoštovan i zbog toga se stupilo u štrajk.