{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Želje naroda u BiH su na prvom mjestu"

F
29.1.2010. u 13:02
0
11
"Želje naroda u BiH su na prvom mjestu"
0
"Želje naroda u BiH su na prvom mjestu"
Christina Gallach
Bruxelles želi da Bosna i Hercegovina krene putem političke stabilnosti koji vodi ka članstvu u Evropskoj uniji, a za to je nužan konsenzus bh. lidera o ključnim pitanjima za zemlju, izjavila je u petak predstavnica za štampu španskog predsjedništva EU-a Christina Gallach.
Šefovi diplomatija zemalja članica EU-a složili su se u ponedjeljak u Bruxellesu da BiH mora krenuti naprijed, putem političke stabilizacije i putem koji vodi ka Uniji.

"Da bi do toga došlo potrebno je da lideri u BiH postignu konsenzus o ključnim pitanjima za zemlju. Evropska unija je spremna pomoći im u tome procesu", rekla je Gallach njemačkom radiju Deutsche Welle.

Govoreći o "butmirsko procesu", koji je okupio sve lokalne političke lidere i predstavnike EU-a i SAD-a, Gallach je ocijenila da je to bio dobar pokušaj, ali kako nije bio u potpunosti uspješan i da se mora nastaviti.

Prema njenim riječima, unutar Unije se razmatraju daljnji koraci, ali još nema konkretnih prijedloga o mogućem nastavku ili proširenju "butmirskih razgovora". Gallach je, međutim, izrazila uvjerenje da rješenje za političku stabilnost i eurointegraciju BiH leži u rukama bh. političara.

"Bez važnih odluka, poduzetih na najvišoj političkom nivou svih strana u BiH, bit će teško nastaviti s onim što narod u BiH zapravo želi, a to je da se približi EU-u. Tu uključujemo i viznu liberalizaciju, više ekonomske i političke kooperacije s EU-om i, konačno, realizaciju pristupa evropskim institucijama", rekla je ona.

Mada EU očekuje da će na predstojećim izborima u BiH evropska perspektiva biti jedan od važnih argumenata, Gallach je na prvom mjestu istakla potrebu za "više saradnje, a manje konfrontiranja" tokom izbornog procesa u BiH.

Predstavnica za štampu Španije, predsjedavajuće EU-a, poručila je da lideri u BiH moraju preuzeti odgovornost i dati prednost ostvarenju želja građana, umjesto da gube vrijeme na međusobne sukobe.

"Državne institucije u BiH moraju ojačati. Želimo vidjeti i situaciju gdje se odluke visokog predstavnika Valentina Inzka ne samo da neće dovoditi u pitanje već će i biti podržane", napomenula je Gallach.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: