{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željana Zovko: U Evropskom parlamentu mogu uraditi puno za BiH

10.4.2013. u 20:53
0
14
Željana Zovko: U Evropskom parlamentu mogu uraditi puno za BiH
0
Željana Zovko: U Evropskom parlamentu mogu uraditi puno za BiH
Željana Zovko
Bivša ambasadorica BiH u Španiji i Francuskoj i aktuelna savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande, Željana Zovko, jedina je državljanka BiH kandidatkinja za Evropski parlament.
Zovko je kandidirao HDZ Hrvatske, a bude li izabrana 13. i 14. aprila, bit će prva državljanka naše zemlje u Evropskom parlamentu. Građanima BiH je najpoznatija po angažmanu da se ratni zločinac Veselin Vlahović Batko iz Španije izruči našoj zemlji. Pored funkcije ambasadorice u Španiji i Hrvatskoj, Zovko je bila i nerezidentna predstavnica BiH u Andori i još nekoliko afričkih zemalja te predstavnica BiH u UNESCO-u. Za vrijeme njenog mandata u UNECSO-u na listu svjetske baštine iz BiH upisana su dva kulturna spomenika, Stari most u Mostaru i Višegradska ćuprija.

"Drago mi je da jedna Hrvatica iz BiH ima priliku da uđe u Evropski parlament. Na neki način to će biti interesantno svima onima koji imaju hrvatsko državljanstvo u ovoj zemlji, a drugo, neko sam ko je već dosta radio na tome da se BiH što prije približi EU i postane njena članica", kaže Zovko za Klix.ba.

Naša sagovornica kaže da će zasigurno biti ona koja će moći uraditi više za BiH nego bilo koji drugi zastupnik u Evropskom parlamentu koji dolazi iz neke druge evropske zemlje.

Kaže da računa na glasove građana iz BiH koji na to imaju pravo, ali i na glasove iz Hrvatske, budući da je na listi HDZ-a Hrvatske.

"Na neki način ova čitava kampanja u BiH koju vodimo je tu da ukaže Hrvatima i hrvatskim državljanima u BiH da i oni imaju pravo birati svoje zastupnike u EP. Cijeli svijet je jedna izborna jedinica. Ono na šta ja računam je to da lista na kojoj sam dobije glasove, a ta lista ima program koji se tiče jugoistočne Evrope i BiH te njenog što bržeg približavanja EU i poboljšanja položaja hrvatskog naroda u BiH. To je ključno u ovom slučaju, pošto sam ja Hrvatica iz BiH", kaže Zovko.

Ko god da uđe sa liste on će raditi prema njenom programu, to jeste ukazivat će na nejednakopravnost Hrvata u BiH sa ostalim njenim građanima, odnosno konstitutivnim narodima, poručuje bivša ambasadorica BiH. To znači da će se dosta raditi i na pridruživanju BiH Evropskoj uniji, jer prema njenom mišljenju, samo to osigurava normalan život na ovim prostorima.

"Konkretno kada kažem da postoji nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH mislim i na to da mi već osam godina nemamo člana Predsjedništva koji je izabran voljom hrvatskog naroda", dodaje Zovko.

Naša sagovornica se nada i očekuje glasove svih građana BiH s pravom glasa, odnosno onih koji su državljani i Hrvatske, a žive u BiH.

"Ova lista i ovaj program mogu donijeti samo dobro za BiH i sve njene narode. Program jeste takav da se što prije ide u EU, gdje će svi imati jednaka prava", poručuje Zovko.

Budući da je radila više od 10 godina u diplomaciji, naša sagovornica kaže da najbolje i funkcionira zagovarajući interese zemlje negdje vani te da ima osjećaj da je tamo najbolje i razumiju. Bez obzira na rezultat koji postigne na izborima za Evropski parlament, Zovko kaže da se vidi u evropskim institucijama, odnosno u svijetu diplomacije i zagovaranja interesa zemlje van njenih granica.

Svi građani BiH koji imaju pravo glasa, ukoliko to nisu do sada, mogu se registrirati na sam dan izbora. Glasati se može na sedam biračkih mjesta, tri u Mostaru, dva u Sarajevu i po jednom u Tuzli i Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: