{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatske zastupnike u Evropskom parlamentu birat će i Hrvati iz BiH

F
20.3.2013. u 09:53
1
9
Hrvatske zastupnike u Evropskom parlamentu birat će i Hrvati iz BiH
1
Hrvatske zastupnike u Evropskom parlamentu birat će i Hrvati iz BiH
Hrvatski državljani u BiH glasat će 13. i 14. aprila za Evropski parlament na biralištima koja će biti otvorena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a njihovi će se glasovi pribrajati ukupnom broju glasova u Republici Hrvatskoj za stranačke liste koje se ovih dana predaju u Državno izborno povjerenstvo (DIP).
Kako piše današnji Večernji list, hrvatski državljani prvi će put birati dvanaest svojih zastupnika u Evropski parlament, uoči skorog ulaska zemlje u Evropsku uniju, koji će tamo zastupati interese svojih birača. Hrvati u BiH na taj će se način naći u položaju da utječu i ukazuju na stanje u BiH i na to s čime se sve suočavaju u "zemljama susjedstva" Evropske unije.

Birališta će biti otvorena u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci. Birači će svoje demokratsko pravo iskoristiti zaokruživanjem jedne liste i jednog kandidata s te liste, a valjani će biti listići na kojima je zaokružen samo kandidat ili samo lista.

Nevažeći će biti listići na kojima su zaokružene dvije različite liste ili kandidati s dviju različitih lista, a da nijedna lista nije zaokružena.

Svim građanima koji žive u inozemstvu, ali koji maju prebivalište u Hrvatskoj, preporučuje se da se jave najbližem konzularnom uredu i obave prethodnu ili aktivnu registraciju.

Večernji list navodi kako se aktuelna savjetnica u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Željana Zovko našla na sedmom mjestu HDZ-ove liste za izbore za Evropski parlament.

Zovko je među rijetkim Hrvatima iz BiH koji su kandidirani za europarlament.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: