Odali počast
132

Zelene beretke u bivšoj Dobrovoljačkoj: Nećemo dozvoliti da nas izjednače s agresorom

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Pripadnici udruženja "Zelene beretke" odali su danas na Drveniji u Sarajevu počast borcima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Stari Grad Vahid Alić osvrnuo se na dešavanja 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu te je poručio kako su ovi dani najznačajniji za odbranu Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

"Mi 2. i 3. maj obilježavamo kao najznačajniji datum u odbrani suverene i nezavisne BiH. Drugog maja JNA je otvoreno stala na stranu agresora. Iako su mnogi Bosanci i Hercegovci vjerovali u bratstvo jedinstvo, ona je pokazala svoje drugo lice. Drugog maja, potpomognuta srpskim dobrovoljcima izvršila je žestok napad na institucije BiH. Granatiran je grad s okolnih brda da bi oklopnim transporterima krenuli na zgradu Predsjedništva", rekao je Alić.

Pored toga, agresor je gađao i druge objekte koji su bili od velike važnosti za funkcionisanje države.

"Paralelno s tim, napadnuta je pošta, zapaljeno je preko 40.000 pretplatničkih brojeva kako bi se prekinula komunikacija sa svijetom. Gađana je televizija, repetitori i sve ono što predstavlja institucije države", ističe.

Pored osvrta na dešavanja 2. i 3. maja, Alić se osvrnuo i na ponovno pokretanje procesa pred Sudom BiH. u slučaju "Dobrovoljačka".

"Ponovo otvaraju slučaj Dobrovoljačka. Vidjeli smo najnovija svjedočenja gdje je svjedočio Danilo koji je potvrdio da je gađao elektroprivredu, džamiju i druge objekte. U tim dejstvima poginula su naša dva sugrađanina. Naše Tužilaštvo nije pokrenulo nikada proces protiv onih koji su ubili naše građane. Nećemo dozvoliti da nas izjednačavaju s agresorom", poručio je Alić.

Tokom odavanja počasti, Alić je uputio kritike i aktuelnom političkom rukovodstvu.

"Umjesto da se nalaze na ovom svetom mjestu gdje je razmijenjen predsjednik i spašena država, njih nema. I dalje mi branimo", rekao je.

Na kraju, Alić je poručio kako Zelene beretke nikada neće odustati od iznošenja istine.

"Mi ćemo iznositi činjenice. Imate dovoljno dokaza. U 11 sati bi trebala doći druga strana da obilježi pogibiju nekog broja ljudi koji nije istinit. Moj prijedlog je da se ovdje postavi izjava Milutina Kukanjca gdje kaže da je poginulo šest pripadnika JNA i da nisu ispoštovali dogovor o razmjeni gdje su trebali izaći nenaoružani. Naoružani do zuba izazvali su incident pucanjem po braniocima koji su stajali u nizu prema Skenderiji gdje je dogovorena razmjena. Samo istina", zaključio je Alić.