BiH
367

Zelene beretke odale počast poginulim saborcima i herojima grada

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pripadnici Zelenih beretki tačno u 10:00 sati položili su cvijeće kod mosta na Drveniji i odali počast poginulim saborcima i herojima odbrane Sarajeva.

U prisustvu svojih i sinova šehida, simbolično odjevenih u ratne uniforme, pripadnici boračkih udruženja prisjetili su se 3. maja 1992., datuma kada je odbranjen grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina.

Vahid Alić, predstavniik Zelenih beretki Stari Grad, rekao je da je 3. maj presudan dan za Sarajevo i BiH.

"Ovaj datum je usko vezan za 2. maj kada se JNA stavila na stranu agresora sa paravojnim formacijama SDS-a i niškim formacijama koje su pokušale osvojiti Predsjedništvo. Razorili su poštu, ugasili plin, razorili Radio-televiziju i Elektrodistribuciju. Zahvaljujući jedinicama koje su samoorganizovane branile ovaj grad i državu, nisu uspjeli u tome", rekao je Alić.

On se osvrnuo na događaje od 3. maja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici kazavši da je JNA imala dovoljno vremena i prostora da napusti grad.

"Zarobili su prvog čovjeka Republike BiH Aliju Izetbegovića. Dogovorili smo zamjenu predsjednika za generala Kukanjca i vojnike JNA. Trebali su napustiti kasarnu nenaoružani ali oni to nisu ispoštovali", dodao je Alić.

On je kazao da niko ne osporava da je u Dobrovoljačkoj nastala sporadična pucnjava i da je bilo žrtava

"U okršaju je poginulo šest pripadnika JNA a nekoliko ih je ranjeno i zarobljeno. Kasnije su ti zarobljeni razmijenjeni. Iritira nas najviše što govore da vršimo kontra demonstracije. Pa mi smo branili ovaj grad i to obilježavamo", naglasio je Alić.

Novinarima se obratio i Hasan Dolovac, predsjednik Zelenih beretki Vogošća.

"Svake godine dolazimo obilježiti značajan datum naših šehida. Druga strana nas na interesuje . Mi poštujemo drugu stranu i njihove porodice, ali nam smeta to što političari dolaze i koriste to u svoje svrhe demagogije. Da nije njih, mi bi stali s tim porodicama i obilježili taj dan", rekao je Dolovac.

Oko 10:30 sati se očekuje dolazak delegacije RS-a, koja će mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća odati počast poginulim pripadnicima JNA.