{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija iz RS-a položila cvijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj

3.5.2015. u 10:47
3.5.2015. u 11:39
62
Delegacija iz RS-a položila cvijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj
62
Mirnom šetnjom sarajevskom ulicom Hamdije Kreševljakovića, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, delegacija od oko 50 osoba danas je odala počast stradalim pripadnicima JNA 3. maja 1992. godine.
Delegacija RS je iz Istočnog Sarajeva stigla s tri autobusa i nekoliko privatnih automobila. Među prisutnima je bilo i nekoliko svećenika koji su održali kratku liturgiju na Drveniji.

Prethodno je služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

Parastosu su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, general u penziji Dušan Kovačević, predstavnici opštinskih boračkih organizacija i porodice stradalih.

Savanović je kazao kako je "1992. godine duh povjerenja među narodima izgubio smisao i pretvorio se u pucanj koji je ubio 42 života, 73 ranio i zarobio 207 osoba."

"Od njih 42, 32 su bila Srbina, šest Hrvata, dva Bošnjaka i dva Albanca. Meta se nije birala. Želim da poručim s ovog mjesta da mi ne smijemo zaboraviti prošlost, moramo je se sjećati, ali ne smijemo ni sa prošlosti zaboraviti našu budućnost. Mi ne živimo u svijetu naših očeva, već naše djece i moramo se okretati prema njihovom svijetu jer bitnije je kuda idemo a ne otkud dolazimo", kazao je Savanović.

Novinarima se obratio Željko Pantelić, tadašnji poručnik JNA koji se nalazio u četvrtom vozilu kolone.

"Ne trebamo živjeti u prošlosti, ali 23 godine poslije niko nije odgovarao za to. Najbolja poruka mira bila bi da se zločinci izvedu na lice pravde. Bio sam u zaštitnom puku za kojeg najviše vezuju navodne slučajeve o napadima na ključne lokacije u gradu. Mi smo prije izlaska iz kasarne dobili naređenje da ne pružamo nikakav otpor kako bi kolona u skladu s dogovorom Alije Izetbegovića, generala Kukanjca i Mckenzija prošla mirno. Niko iz kolone nije metka opalio jer je takvo naređenje bilo. Ali, niko nije odgovarao za ubistvo vojnika u kafiću na Bistriku, niti za streljanje pripadnika JNA u Velikom parku i sl. Govorimo o žrtvama svih tih događaja i njihov broj se još utvrđuje jer sam neke svoje vojnike pronašao tek nakon 20 godina", kazao je Pantelić.

Prethodno su u blizini mosta Drvenija počast poginulim braniocima Sarajeva odali članovi Udruženja Zelene beretke i Unija veterana, podsjetivši na to da je početak maja 1992. godine bio ključni period u odbrani grada i naše države.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine poginulo je šest osoba, iako sve ove godine vlasti Srbije i bh. entiteta RS pokušavaju kao istinu nametnuti to da je u Dobrovoljačkoj ulici poginulo mnogo više vojnika JNA. Sam general JNA Milutin Kukanjac izjavio da je poginulo šest osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
SDA će za člana Predsjedništva BiH kandidirati?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: