BiH
0

Preživjeli učesnici, porodice i političari iz RS obilježili dan pogibije vojnika u Tuzlanskoj koloni

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Preživjeli učesnici događaja poznatog kao Tuzlanska kolona, porodice stradalih vojnika, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u bh. entitetu RS, polaganjem bijelih ruža, paljenjem svijeća i vjerskim obredom obilježili su 15. maj 1992. godine kao dan stradanja, kako su naveli, nevinih pripadnika JNA.

Dvadeset i tri godine nakon bitke na Brčanskoj Malti i dalje se spekuliše i manipuliše konačnim brojem žrtava. Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS, rekao je danas kako je 15. maja 1992. godine poginulo 59 vojnika, dok su 44 teže ranjena.

Učesnik kolone Radojica Ilić, koji je 1992. godine imao 31 godinu, izjavio je kako je u koloni ubijeno najmanje stotinu vojnika, dok je prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje broj poginulih vojnika 33.

"Sa ovog mjesta želim poslati snažnu poruku svim politikama i političarima da sjednu, razgovaraju, donesu racionalne odluke, odluke na kojima počiva sudbina ovih naroda. I da se uozbiljimo do te mjere, naravno sjećajući se prošlosti, da nam prošlost i događaji iz prošlosti budu opomena kako ne bismo zaboravili svoju sadašnjosti, odnosno da ne izgubimo svoju budućnost", rekao je ministar Savanović.

Nenadu Stevandiću, potpredsjedniku entitetske skupštine, zasmetalo je to što su jake policijske snage nadzirale ulicu Armije RBiH, bivšu Skojevsku, u kojoj su zapaljene svijeće i održan pomen za duše poginulih.

"Ovakve datume trebamo obilježavati dostojanstveno, bez policijskih kordona. Svi predstavnici srpskog naroda iskazuju pijetet prema žrtvama Srebrenice, a očekujemo isti pijetet i prema srpskim žrtvama u FBiH", kazao je Stevandić.

Nakon paljenja svijeća i pomena, učesnici kolone, porodice i političari iz bh.entiteta RS su se vratili u Bijeljinu gdje će na groblju u obližnjim Pučilama biti obavljen parastos.