Reakcija
881

Zelene beretke: Na Vijećnici treba pisati da su je zapalili srpsko-crnogorski zločinci

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva podržalo je inicijativu Mire Lazovića da se izmijeni tekst na tabli koja stoji na ulazi u Vijećnicu te je predloženo da se formira komisija koja će razmotriti sadržaj teksta. Povodom Lazovićevog prijedloga oglasilo se i Udruženje Bosnae-Zelene beretke koje ističe da kolektivnu krivicu ne treba nametati samo jednom narodu jer nisu, kako se navodi, samo pripadnici srpskog naroda zapalili Vijećnicu.

"Svjesni smo činjenice da nisu samo pripadnici srpskog naroda zapalili Vijećnicu, s obzirom da su agresiju na RBiH izvršili srpsko-crnogorski dobrovoljci, odnosno agresori. Stoga na ploči, umjesto srpski zločinci, treba pisati srpsko-crnogorski zločinci. Historijski čin paljenja Vijećnice, odnosno pokušaj uništenja kulture jednog naroda nikakva komisija niti Gradska uprava neće moći izmijeniti niti ploču skinuti dok mi postojimo", poručili su iz Udruženja.

Gradskim vijećnicima su uputili pitanje da li nakon table na Vijećnici na red dolaze i ostale ploče kojima su označena imena ubijenih civila, a posebno djece.