BiH
200

Zelene beretke i delegacija iz RS sutra zajedno u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici

Anadolija
Bivša Dobrovoljačka ulica prošle godine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bivša Dobrovoljačka ulica prošle godine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 21. godišnjice od događanja u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, Pododbor Vlade Republike Srpske (RS) za obilježavanje značajnijih historijskih događaja, kao i ranijih godina, najavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo okupljanje u bivšoj Dobrovoljačkoj, a danas ulici Hamdije Kreševljakovića, gdje će sutra biti upriličeno polaganje cvijeća i paljenje svijeća.

Prema najavama organizatora, u Dobrovoljačku bi tog dana trebalo doći 200 osoba iz RS.

To pred sarajevsku policiju ponovo postavlja ozbiljne sigurnosne izazove, jer su i bivši pripadnici ''Zelenih beretki'', također, najavili za sutra polaganje cvijeća.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić izjavio je za agenciju Anadolija da će policijski službenici poduzeti široke mjere osiguranja povodom sutrašnjeg javnog okupljanja. A to se, kako je rekao, odnosi na saobraćajno i operativno osiguranje.

Prema njegovim riječima, pripadnici policije će od ranih jutarnjih sati osiguravati ulicu Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka), kao i okolinu.

"Nadamo se da će sve proći u najboljem redu. Mi smo održali i radne sastanke sa organizatorom. Upoznali smo ih o njihovim pravima i obavezama", rekao je Nefić.

Kada su u pitanju "Zelene beretke", Nefić je istakao da će oni, kao i uvijek, položiti cvijeće.

"Ne može se govoriti o nekom kontra skupu, nego će oni u sklopu svojih aktivnosti položiti cvijeće, ali neće biti nikakvih provokacija u odnosu na drugi skup", kazao je Nefić.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji, Nefić je istakao da je, za sada, sve pod kontrolom i da će u policiji poduzeti sve mjere kako bi sigurnosnu situaciju održali pod kontrolom, a skup prošao nesmetano.