Uloženo 70 hiljada KM
325

Zelena fasada uklonjena iz centra Sarajeva, pokrenuta procedura povrata novca

Piše: M. A.
Foto: E. S./Klix.ba
Foto: E. S./Klix.ba
Nakon što su građani Sarajeva imali priliku gledati kako se suše sadnice bršljana koje su trebale predstavljati zelenu fasadu na jednoj od zgrada u Titovoj ulici, Općina Centar odlučila ju je ukloniti i od NVO Opus, voditelja projekta, tražiti povrat novca.

Projekt "Pluća grada", kako je početkom ove godine naslovljeno postavljanje zelene fasade u Titovoj ulici u Sarajevu, neslavno je propao. Naime, samo dva mjeseca nakon postavljanja fasade u februaru ove godine sadnice su poprimile smeđu boju i već se moglo pretpostaviti kako će doći do potpunog sušenja bršljana.

Općina Centar je za ovaj projekt izdvojila 70.000 KM iz svog budžeta, a glavni inicijator postavljanja prvog zelenog zida u Sarajevu bio je općinski vijećnik Denis Challenger.

"Procedura za povrat novca koji je izdvojen iz budžeta Općine Centar za projekt 'Zelena fasada' je pokrenuta putem Pravobranilaštva Općine Centar. Oslikavanje srebreničkog cvijeta kreće uskoro i u zavisnosti od vremenskih prilika posao bi trebao biti završen do kraja 2018. godine", istakao je Safet Huremović iz Općine Centar.

Foto: E. S./Klix.ba
Foto: E. S./Klix.ba

Iako su do ovog trenutka bili optimistični kada je riječ o mogućnosti opstanka sadnica bršljana, iz Općine Centar od nevladine organizacije Opus, zadužene za postavljanje zelenog zida, traže povrat novčanih sredstava.

"Nevladina organizacija Opus koja je implementirala ovaj projekt je sve vrijeme sarađivala s Općinom Centar i iz tog razloga se nadamo da će zaključiti da je najbolja opcija da vrate novac. Ponavljamo, Općina je definirala tužbeni zahtjev, a opcija dobrovoljnog vraćanja uloženih sredstava podrazumijeva povlačenje tužbe. Kada je riječ o stavu Općine Centar, mi preferiramo da se novac vrati i da ne bude tužbenog procesa, a ovo je ujedno i opomena svima koji dobijaju sredstva iz budžeta da moraju postupati u skladu s obligatornim obavezama ugovora", dodao je Huremović.

Ekspertni tim iz KJKP Park, koji je uradio vještačenje "zelene fasade", utvrdio je da su sadnice bršljana koje su postavljene na fasadu namijenjene za unutarnju upotrebu.