BiH
5

Žele izgraditi spomenik kralju Tvrtku I visok osam metara ispred PSBiH

Piše: N. J.
Javna rasprava o izgradnji spomen-obilježja prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu bit će održana u srijedu od 13 sati u velikoj sali Parlamenta BiH u Sarajevu, te inicijatori projekta pozivaju sve građane i predstavnike vlasti da daju svoj doprinos i prijedloge.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Inicijatori projekta su Dječiji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo "Djeca Sarajeva" na čelu sa Ivanom Inom Mostarac, te Regionalno udruženje Organizatori otpora "Sove Krajine", na čelu sa Senadom Bajrićem. Među inicijatorima su i Amir Halep iz Zenice te bh. umjetnik sa adresom u Njemačkoj Enes Eno Bešić, koji je uradio i idejni projekt.

"Realizaciju ovog projekta na sebe bi trebali uzeti Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, odnosno država BiH. Nadamo se da će sala Parlamenta u srijedu biti puna, odnosno da će se našem pozivu odazvati patrioti koji žele dati svoj doprinos ovoj ideji", kazala je Ivana Mostarac.

Turistička atrakcija

Senad Bajrić je istakao kako je ovo nastavak borbe za Republiku BiH. "Upravo je ovih dana podignut spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću u Herceg Novom, i to je dobro, jer i mi želimo raditi na zbližavanju naroda i kultura, kao što je to radio i Tvrtko, koji zasigurno ima svoje mjesto u historiji, a njegov spomenik će sutra biti interesantan turistima koji dođu u Sarajevo", rekao je Bajrić.

Inicijatori podsjećaju kako je osim u Herceg Novom spomenik prvom bosanskom kralju podignut i u Tuzli te žele da treći spomenik bude baš u Sarajevu.

"Naš je prijedlog da on bude postavljen uz stećak pred Parlamentom BiH, što je naša prva opcija. Tu su još tri opcije prema kojima bi spomenik bio postavljen iza Zemaljskog muzeja, kod cafea Tito, iznad ili niže Predsjedništva BiH, te niže zgrade Kantona Sarajevo, odnosno Općine Centar. Naravno, građani mogu davati i svoje prijedloge, jedino je bitno da to bude u centru Sarajeva. Spomenik treba biti dostojan bosanskog vladara i bit će izgrađen od čelika, postolje će biti visoko tri, a statua pet metara", kazala je Mostarac.

Online peticija

Urađen je i predračun troškova podizanja spomenika, prema kojem bi ovaj projekt koštao 583.000 KM. Prema idejnom rješenju, Tvrtko bi bio u stojećem položaju i imao bi štit sa ljiljanima. Inicijatori zagovaraju raspisivanje javnog konkursa za izradu ovog projekta, te se nadaju da će institucije preuzeti ovaj projekt na sebe.

Ideju je pozdravio i historičar prof. dr. Ibrahim Pašić, kazavši da Tvrtko treba biti vraćen u bosansku prijestonicu, tj. Sarajevo, naglasivši da je u vrijeme Tvrtka Bosna bila na vrhuncu svoje moći.

Inicijatori su pozvali sve patriote da aktivno podrže ovu inicijativu kroz potpisivanje internet peticije.