BiH
32

Zekerijah Osmić: Anto Jeleč je odbijanjem izvršavanja naređenja počinio krivično djelo

Klix.ba
Zekerijah Osmić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što su u medijima objavljene informacije da je general Anto Jeleč odbio izvršiti naređenje zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Seada Jusića, na način da je spriječio da izmjena Odluke o učešću pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske (RS) 9. januara bude upućena u Operativnu komandu i 6. Pješadijsku brigadu OS BiH, Zekerijah Osmić, bivši ministar odbrane BiH i potpredsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, smatra da je ovo dodatni dokaz da je angažiranje OSBiH tog dana bilo krivično djelo.

"Ukoliko je tačna informacija da general Jeleč nije izvršio naređenje Seada Jusića, koji je u punom kapacitetu mijenjao ministricu odbrane, on je počinio teško krivično djelo protiv OSBiH, a što je još značajnije, prekinuo je civilni lanac komandiranja nad OSBiH snagama, što se od formiranja OSBiH nikada nije desilo", kazao je Osmić.

Ponavljaju da ako se sve desilo na način kako je to opisano u sredstvima javnog informiranja, onda je ovo, prema njihovim riječima, najgrublje odbijanje poslušnosti vojnih osoba u činu generala, što ne smije ostati nekažnjeno.

"Dok se susjedi i neke zemlje Evropske unije (EU) naoružavaju i uvode vojne rokove, neko svjesno dovodi naše OSBiH snage pred gašenje. Nakon što im je smanjen budžet, nakon što se ne ulažu sredstva u vojnu opremu i vojni personal, te nakon što rezerva OSBiH nikad nije zaživjela, nepoštivanje civilne kontrole nad OSBiH je samo nastavak produžavanja njihove agonije“, navodi Osmić.