{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zečeviću, Kneževiću i Ljepoji po 23 godine zatvora

F
29.6.2012. u 13:49
0
0
Zečeviću, Kneževiću i Ljepoji po 23 godine zatvora
0
Zečeviću, Kneževiću i Ljepoji  po 23 godine zatvora
Sudeće vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, nakon održanog glavnog pretresa, objavilo je jučer, prvostepenu presudu kojom su optuženi Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti progonom, te su osuđeni na kaznu zatvora od po 23 godine.
Optuženi Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti – progon.

Optuženi su oslobođeni iz razloga što nije dokazano da su optuženi učinili krivično djelo za koje se terete.

Optuženi Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja su oglašeni krivim što su od kraja aprila 1992. do kraja septembra iste godine, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Prijedor, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, Saša Zečević i Radoslav Knežević u svojstvu milicionera Stanice javne bezbjednosti Prijedor, Marinko Ljepoja u svojstvu rezervnog milicionera SJB Prijedor, a svi pripadnici prvog odjeljenja Interventnog voda policije Prijedor, počinili progon bošnjačkog stanovništva općine Prijedor na etničkoj i vjerskoj osnovi, ubijanjem i pljačkom.

Optuženi su 21. augusta 1992. zajedno s drugim pripadnicima Prvog odjeljenja Interventnog voda, prisustvovali ukrcavanju i pratnji konvoja u kojem se nalazilo oko 1.200 civila bošnjačke nacionalnosti iz općine Prijedor, koji je iz Prijedora išao prema Travniku.

Za vrijeme vožnje neki naoružani pratioci konvoja, među kojima i optuženi Marinko Ljepoja su od civila Bošnjaka u konvoju oduzimali novac, zlato i druge dragocjenosti, a nakon zaustavljanja konvoja pored pritoke rijeke Ugar, rječice Ilomske, na planini Vlašić, oko 200 muškaraca civila je izdvojeno iz konvoja, te su ih pratioci među kojima i optuženi Zečević, Knežević i Ljepoja, znajući da su civili izdvojeni u namjeri ubijanja, sproveli do lokaliteta Korićanske stijene, na planini Vlašić, gdje su u prisustvu optuženih Zečevića, Kneževića i Ljepoje muškarci izvedeni iz autobusa, postrojeni na cesti iznad provalije, nakon čega su naoružani pratioci među kojima i Saša Zečević pucali na postrojene civile od kojih su neki i skakali u provaliju pokušavajući da spase život, na koji način su optuženi Zečević, Knežević i Ljepoja učestvovali, odnosno odlučujuće doprinijeli ubistvu oko 200 civila muškaraca, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: