Negativa(c) dana
0

Zdravstvo štrajkuje, premijer šuti: A šta da se razboli?

Sarajevo-x.com
Prije deset dana, zdravstveni radnici u Srednjebosanskom kantonu krenuli su u generalni štrajk. Razlog je što im je, bez ikakvog objašnjenja, kantonalna vlast koju predvodi jedan dični lola koji se zove Salko Selman, bez ikakve najave skresala platu za deset posto.

Da još bude gore po liječnike opće praske i specijaliste, medicinske sestre, laborante, akušerke, ali i građane koji uredno plaćaju zdravstvenu njegu a neuredno je mogu konzumirati, zbog vladinog čina, niko se od nadležnih, od resornog ministra preko "odnosnika s javnosti", pa do premijera Selmana, nije oglasio. Što je nagnalo ljude u bijelom da nastave sa generalnim štrajkom.

"Zdravstveni radnici 12 domova zdravlja i pet bolničkih ustanova štrajk su započeli 15. novembra a još se niko iz vlasti nije oglasio. Naš osnovni zahtjev se ne poštuje, a to je poštivanje granskog kolektivnog ugovora, kao i isplata regresa za ovu godinu", rekao je Muris Trako, predsjednik Sindikata.

Kad ne znaš gdje uštedjeti, opali po zdravstvu, kao da je parola kojom se služi Selmanov kabinet, koji će u povijesti poslijeratne tranzicijske demokratije ostati upamćen po nekoliko klasičnih korupcijskih skandala, te činjenici da se premijer Selman nijednom nije javno oglasio iz svoga sjedišta u Travniku.

Bit će da je Selmana ponijela historijska usporedba sa nekadašnjim vezirima koji su stolovali u ovoj čaršiji. Čini se da je svjestan da, kako god okrene, šta god da uradi ili ne uradi, njegov je minder siguran. A pošto je svjestan da šta god da kaže samo će sebe neukog i nestručnog više ukopati, onda je bolje da mudro šuti.

Gluho i daleko bilo, ali ne možemo da se ne zapitamo: A šta ako se premijer razboli?