|

Nastavlja se generalni štrajk zdravstvenih radnika

Nastavlja se generalni štrajk zdravstvenih radnika
0
S
SRNA
25.11.2010. u 11:36
3
komentara
0

dijeljenja
Nastavlja se generalni štrajk zdravstvenih radnika Travnik: Revolt zbog smanjenja plaća
Štrajkački odbor Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika Srednjobosanskog kantona jednoglasno je odlučio da generalni štrajk bude nastavljen sve do ispunjenja zahtjeva - potvrdio je Srni predsjednik Sindikata Muris Trako.
"Zdravstveni radnici 12 domova zdravlja i pet bolničkih ustanova štrajk su započeli 15. novembra a još se niko iz vlasti nije oglasio. Naš osnovni zahtjev se ne poštuje, a to je poštivanje granskog kolektivnog ugovora, kao i isplata regresa za ovu godinu", rekao je Trako.

On je naveo da je Dom zdravlja Travnik isplatio umanjene plate za 10 odsto, što je izazvalo još veći revolt zaposlenih u ovoj ustanovi, a isto je uradila i Bolnica za plućne bolesti.

Trako je dodao da je smanjenje plata započelo nakon što je kantonalni Zavod za zdravstveno osiguranje u dubiozi od 5,5 miliona KM umanjio mjesečne tranše za zdravstvene ustanove za 10 odsto.

"Njihova dubioza zdravstvene radnike ne zanima", istakao je Trako.

Sindikat je u utorak, 23. novembra, uputio poziv premijeru Vlade Srednjobosanskog kantona Salku Selmanu i resornoj ministarki zdravlja Vlatki Komšić, kao i svim direktorima zdravstvenih ustanova da se hitno formiraju pregovarački timovi jer su oni potpisnici granskog kolektivnog ugovora.

"Odgovor još nismo dobili. Štrajkački odbor se sastaje sutra oko 13.00 časova i donosi sljedeće mjere, a sve što odluče tako će i biti", rekao je Trako.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...