Dvomjesečni štrajk
8

Zdravstveni radnici: Vlada KS prekinula socijalni dijalog iako smo smanjili zahtjeve za 75 posto

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo, koji su u štrajku blizu dva mjeseca, kazali su da je socijalni dijalog s Pregovaračkim timom Vlade KS prekinut nakon posljednjeg sastanka koji je održan 11. oktobra i da, iako su smanjili svoje zahtjeve za 75 posto, Vlada KS nije pokazala ozbiljne namjere za rješavanje problema.
Sindikat radnika u zdravstvu KS uputio je otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva KS u kojem navode kako se ni resorna ministrica niti premijer KS nisu odazvali njihovom pozivu da prisustvuju trećoj vanrednoj Skupštini Sindikata i da ne daju priliku njihovim delegatima da se izjasne o navodima Vlade KS u vezi s kvalitetom pružanja zdravstvene usluge.

"Posljedica prekida dijaloga je štrajk koji, i pored vaših upozoravajućih pa i prijetećih dopisa, kao i opstrukcija pojedinih rukovodilaca i članova Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, još uvijek traje. (...) Pregovarački tim Vlade KS i dalje odbija naš prijedlog, kao i socijalni dijalog, ali zato svakodnevno preko medija i Facebooka šaljete poruke članovima ovog Sindikata, kao i direktorima ustanova razne dopise", stoji u dopisu.

Iz Sindikata navode kako je posljednja u nizu bila obavijest direktorima ustanova kako su obavezni voditi računa da se radnici u zdravstvu, koji su u štrajku pridržavaju zakona o javnom okupljanju i štrajku te da svako odstupanje podliježe sankcijama. Poručuju da ovim načinom komunikacije neće riješiti probleme u oblasti zdravstva u KS, već da će ih pogoršati.

Dodaju kako je Sindikat učesnicima štrajka dao tačne upute postupanja za vrijeme štrajka, jer bi u protivnom Vlada KS već pokrenula zabranu štrajka.

"Kao ministar zdravstva KS trebate voditi računa o poštivanju pozitivnih propisa svih radnika zaposlenih u oblasti zdravstva. S tim u vezi javno vas pitamo da li ste direktorima ustanova poslali obavijest da je obavezno postupanje po odredbama Zakona o radu i Zakona o zabrani diskriminacije kojim je regulisana diskriminacija, uznemiravanje i mobing na radnom mjestu, da je obavezno postupanje po zaključenim sporazumima o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka, da se ne smiju angažovati radnici koji će zamijeniti radnike koji učestvuju u štrajku, da preispitaju šta je uzrok drastičnog povećanja broja izdatih "cito" uputnica u odnosu na period prije početka štrajka", pitaju.

Istakli su da su im pacijenti na prvom mjestu te da zbog toga javno pozivaju Pregovarački tim Vlade KS na sastanak koji će se održati 30. oktobra s početkom u 14 sati u zgradi Doma sindikata.

Na trećoj vanrednoj sjednici Skupštine Sindikat je dao saglasnost za angažovanje advokatske kancelarije radi pokretanja odgovarajućih postupaka kako građanske tako i krivične prirode protiv odgovornih osoba zbog primjene Kolektivnog ugovora u djelatnosti doktora medicine i stomatologije KS i svih do sada izvršenih, kao i budućih isplata sredstava po tom ugovoru, uključujući i postupke povrata isplaćenih sredstava po istom, a zbog nanošenja materijalne štete Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Također, putem kancelarije će podnijeti krivične prijave zbog nepostupanja po presudi Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je ukinuta reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, kao i krivične prijave zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada u službi, a povodom obavještenja da se u vrijeme štrajka koriste privatne ordinacije te se na taj način ometa štrajk i vrši pritisak na radnike.

Skupština je zaključila i to da će se obratiti i Ombudsmanu za ljudska prava BiH, Međunarodnoj organizaciji rada, Uredu visokog predstavnika u BiH i Etičkom komitetu.

Glavni odbor je dobio "zeleno svjetlo" za organizovanje još jednih protesta ispred zgrade Vlade KS.