Posljedice korone
24

Zdravstveni radnici u Tuzli narušenog psihičkog stanja čekaju kolektivni ugovor i veće plaće

A. K.
Zdravstvene radnice u COVID bolnici u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Zdravstvene radnice u COVID bolnici u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Borba s pandemijom koronavirusa zdravstvene radnike u Tuzlanskom kantonu dovela je do narušenog psihičkog stanja. Uz to sada rade i bez kolektivnog ugovora koji Kanatonalna vlada još nije usvojila, a njime je predviđeno i povećanje plaća.

Nešto više od godinu zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu se nalaze na prvoj liniji borbe protiv pandemije koronavirusa. Izuzetno veliki broj hospitaliziranih i preminulih u nekoliko COVID bolnica iscrpio je u fizičkom, ali i psihičkom smislu ljekare i medicinske tehničare.

"Medicinski radnici su u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Imali smo 700 oboljelih od COVID-a 19, a samo u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli je riječ o trećini od ukupnog broja zaposlenih. Veliki broj njih još uvijek ne možemo vratiti u proces rada zbog postcovid komplikacija. Oni koje smo i uspjeli vratiti na radna mjesta, ponovo su morali ići na bolovanje, jer nemaju snage da se popnu uz stepenice", kaže nam Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona.

Kornavirus ocjenjuje užasom koji pogađa ljude, a negativno utječe i na psihičko stanje zdravstvenih radnika u Tuzli.

"Lako je čitati brojke, međutim sa svim pacijentima neko mora biti do posljednjeg trenutka. Medicinske sestre i ljekari njima su posljednja stanica na putu prema onom drugom svijetu. Bojim se da to ostavlja trajne posljedice na psihičko stanje naših uposlenika koji su prošli kroz COVID bolnice. Prije ovakvog rada su bili veseli i nasmijani, a sada na njima primjećujemo da se drugačije ponašaju, povučeni su u sebe. Praktično, njima bi trebala određena psihološka terapija", smatra Latifović.

Reorganizacija rada i osoblja

Trenutno zatišje zdravstveni radnici u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli koriste za reorganizaciju rada i pripreme za eventualno novi val.

"Opremamo se materijalno, tehički, ali i u kadrovskom smislu, jer moramo neke nove ljude obučiti za rad u COVID odjelima, kako bi zamijenili one koji su istrošeni na svaki mogući način. Njima moramo pomoći na razne načine, u vidu odmora, poslova koji su manje stresni i slično, a sve kako bismo ih vratili u ranije stanje", navodi Latifović.

Zdravstevni radnici u Tuzlanskom kantonu u ovom trenutku rade i bez kolektivnog ugovora koji Kantonalna vlada još uvijek nije usvojila. Prethodni dokument koji reguliše njihov radno-pravni status istekao je 1. maja ove godine.

"S pregovaračkim timom Vlade Tuzlanskog kantona smo usaglasili tekst kolektivnog ugovora u svim stavkama i on se sada nalazi u Uredu za zakonodavstvo koji bi trebao dati pozitivno mišljenje. U dokumentu najveću pažnju privlači izmjena koja se odnosi na rad zdravstvenih radnika u pandemiji koronavirusa. Naime, predviđeno je da COVID osoblje ima povlastice u novom ugovoru, odnosno povećanje plaće, a ne stimulacije koje smo ranije primjenjivali i one nisu bile dostatne u odnosu na težinu posla koji radnici obavljaju", pojašnjava naš sagovornik.

Ujedinjeni sindikati

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona zastupao je i interese Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, koji okuplja više od hiljadu doktora medicine i stomatologije, ali nema reprezentativnost. Uz to, novi ugovor znači i povećanje primanja zdravstvenih radnika za okvirno 8,5 posto.

"Mi smo razgovarali s kolegama iz tog sindikata prije otpočinjanja pregovora vezano za kolektivni ugovor te smo prihvatili stavove, tako da je dio njihovih zahtjeva usaglašen u pregovorima. Oba sindikata imaju jedinstven stav sada, kao i u budućim potezima, ukoliko vlada ne pristane na usvajanje ugovora", naglašava Latifović.

Inače, kolektivni ugovor do danas nije usvojen zbog nesvakidašnje činjenice prema kojoj je Vlada TK, po uspješnom okončanju pregovora odlučila odustati od uslova ugovora na koje je već pristala te postaviti nove, nepovoljne uslove za zdravstvene radnike.

Ukoliko kolektivni ugovor ne bude usvojen u razumnom vremenskom roku, skupštine sindikata će zauzeti stav o daljnjim koracima, a među njima je i mogućnost stupanja u štrajk više od 5.300 zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu.