Žele povećanje za sve
5

Zdravstveni radnici u Sarajevu ne prihvataju prijedlog Vlade KS, štrajk se nastavlja

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo (KS) nije prihvatio prijedlog Vlade KS kojim se nudi samo povećanje koeficijenata medicinarima nedoktorima.
Oni su ostali kod svog prijedloga kojim su koeficijenti sačinjeni prema koeficijentu 5,40 i omjeru doktor specijalista - medicinska sestra 1:2 i doktor specijalista - radnica na održavanju higijene 1:4.

Predsjednik ovog sindikata Edo Selimić rekao je kako su na sastanku s predstavnicima Vlade KS pokazali da novca za njihove zahtjeve ima i da je 15 miliona KM na godišnjem nivou, koliko je potrebno za usklađivanje koeficijenata po njihovom prijedlogu, zanemarljivo mali iznos u odnosu na 460 miliona KM kojima raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

"Osporeni su navodi pregovaračkog tima Vlade KS da je zbog izmjene Zakona o doprinosima neizvjestan priliv prihoda ZZO KS te da će te izmjene imati za posljedicu smanjenje prihoda pomenutog zavoda. Na jednom od seminara održanih u Sarajevu i u Tuzli upravo po pitanju efekata izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak, ekonomski stručnjaci su iznijeli da neće doći do smanjenja prihoda po osnovu izmjena navedenih zakona, odnosno da neće biti pada priliva prihoda po osnovu doprinosa i da postoji mogućnost da prihodi budu i povećani", navodi Selimić.

Također, naveli su kako nemedicinski kadar, koji u pregovorima Vlada KS želi "izbaciti", čini 20 posto uposlenika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i 30 posto u bolničkim uslovima. Naglašavaju kako nemedicinski kadar u povećanju plate učestvuje puno manje u odnosu na medicinski kadar.

Prijedlozi koeficijenata
Prijedlozi koeficijenata

"Sindikat radnika u zdravstvu KS nije pristao da učestvuje u diskriminaciji i nejednakom postupanju prema bilo kojoj kategoriji radnika u zdravstvu u KS, jer ako je i u jednoj djelatnosti izražen timski rad, to je onda djelatnost zdravstvene zaštite. Našim prijedlogom usaglašenih koeficijenata trajnije bismo riješili pitanje socijalnog položaja radnika u zdravstvu u KS", kazao je Selimić.

Prijedlozi koeficijenata
Prijedlozi koeficijenata

Ovo znači da se štrajk radnika u zdravstvu nastavlja, a da pacijenti već treći mjesec neće imati punu zdravstvenu uslugu. Pacijenti koji imaju zakazane operativne zahvate i preglede koji nisu označeni kao "cito" još uvijek čekaju. Podržavaju borbu zdravstvenih radnika, ali ne nauštrb svog zdravlja.