|

Zdravstveni radnici u Sarajevu ne prihvataju prijedlog Vlade KS, štrajk se nastavlja

Zdravstveni radnici u Sarajevu ne prihvataju prijedlog Vlade KS, štrajk se nastavlja
5
M. N.
8.11.2019. u 08:39
11
komentara
5

dijeljenja
Zdravstveni radnici u Sarajevu ne prihvataju prijedlog Vlade KS, štrajk se nastavlja Foto: Klix.ba
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo (KS) nije prihvatio prijedlog Vlade KS kojim se nudi samo povećanje koeficijenata medicinarima nedoktorima.
Oni su ostali kod svog prijedloga kojim su koeficijenti sačinjeni prema koeficijentu 5,40 i omjeru doktor specijalista - medicinska sestra 1:2 i doktor specijalista - radnica na održavanju higijene 1:4.

Predsjednik ovog sindikata Edo Selimić rekao je kako su na sastanku s predstavnicima Vlade KS pokazali da novca za njihove zahtjeve ima i da je 15 miliona KM na godišnjem nivou, koliko je potrebno za usklađivanje koeficijenata po njihovom prijedlogu, zanemarljivo mali iznos u odnosu na 460 miliona KM kojima raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

"Osporeni su navodi pregovaračkog tima Vlade KS da je zbog izmjene Zakona o doprinosima neizvjestan priliv prihoda ZZO KS te da će te izmjene imati za posljedicu smanjenje prihoda pomenutog zavoda. Na jednom od seminara održanih u Sarajevu i u Tuzli upravo po pitanju efekata izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak, ekonomski stručnjaci su iznijeli da neće doći do smanjenja prihoda po osnovu izmjena navedenih zakona, odnosno da neće biti pada priliva prihoda po osnovu doprinosa i da postoji mogućnost da prihodi budu i povećani", navodi Selimić.Također, naveli su kako nemedicinski kadar, koji u pregovorima Vlada KS želi "izbaciti", čini 20 posto uposlenika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i 30 posto u bolničkim uslovima. Naglašavaju kako nemedicinski kadar u povećanju plate učestvuje puno manje u odnosu na medicinski kadar.

Prijedlozi koeficijenata Prijedlozi koeficijenata


"Sindikat radnika u zdravstvu KS nije pristao da učestvuje u diskriminaciji i nejednakom postupanju prema bilo kojoj kategoriji radnika u zdravstvu u KS, jer ako je i u jednoj djelatnosti izražen timski rad, to je onda djelatnost zdravstvene zaštite. Našim prijedlogom usaglašenih koeficijenata trajnije bismo riješili pitanje socijalnog položaja radnika u zdravstvu u KS", kazao je Selimić.

Prijedlozi koeficijenata Prijedlozi koeficijenata


Ovo znači da se štrajk radnika u zdravstvu nastavlja, a da pacijenti već treći mjesec neće imati punu zdravstvenu uslugu. Pacijenti koji imaju zakazane operativne zahvate i preglede koji nisu označeni kao "cito" još uvijek čekaju. Podržavaju borbu zdravstvenih radnika, ali ne nauštrb svog zdravlja.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...