BiH
43

Zdravstveni radnici u FBiH održali polusatni štrajk upozorenja

Piše: Er. M.
Foto: AA
Foto: AA
Zdravstveni radnici u Federaciji BiH, osim onih iz Zeničko-dobojskom kantonu, u 10 sati stupili su u štrajk upozorenja koji se odvijao tokom polusatne pauze.

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu donijelo je odluku o štrajku upozorenja u trajanju od pola sata u javnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji FBiH.

Zaposleni u zdravstvu okupili su se danas ispred objekata zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH kako bi poslali upozorenje Ministarstvu zdravstva FBiH u vezi s rješavanjem problema kolektivnih ugovora.

Zdravstvene institucije uprkos štrajku pobrinule su se da na radnim mjestima ostane dovoljan broj radnika kako bi se nesmetano omogućila zdravstvena zaštita pacijenata.

Podsjećamo, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu ističe da su poštujući novi Zakon o radu u FBiH, koji je usvojen po hitnom postupku, ispoštovali obaveze i poslali 29. septembra Prijedlog kolektivnog ugovora u skladu s tim zakonom, kao i Prijedlog protokola pregovora Ministarstvu zdravstva FBiH.

"Zakonski rok za odgovor na to bio je 15 dana, on je davno istekao i saznali smo da je Ministarstvo zdravstva uputilo naše akte Ministarstvu socijalnog rada FBiH kako bi se utvrdilo ko je naš pregovarač. Smatramo da je to odugovlačenje i sumnjamo u dobre namjere", rekao je Zijad Latifović, potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu.

Sindikat još traži da se prihvati inicijativa premijera Federacije BiH Fadila Novalića o dodatnom finansiranju zdravstvenog sektora kroz izdvajanja dijela akciza na duhan i alkohol, te reformu zdravstvenog sistema.