Zbog diskriminacije
33

Zdravstveni radnici sutra održavaju štrajk upozorenja u zeničkoj bolnici

Piše: E. M.
Štrajk zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Štrajk zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica za sutra su najavili štrajk upozorenja zbog diskriminatornog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za povećanje plaća.

Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika bit će održan u holu Kantonalne bolnice Zenica u periodu od 10 do 10:30 sati, u vrijeme pauze tokom radnog vremena, zbog diskriminatornog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod izdvajanja samo jedne kategorije za povećanje plaća.

Zdravstveni radnici za 18. oktobar najavili su i generalni štrajk u Kantonalnoj bolnici Zenica, na svim odjelima, osim na odjelu urgentne medicine, odjelu intenzivne njege, u centru za transfuziju i u djelatnosti eksplantacije organa.

Zahtjevi zdravstvenih radnika prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine su: usvajanje prigovora i primjedbi na Pravilnik o radu JU Kantonalne bolnice Zenica u “Zahtjevu za zaštitu prava iz radnog odnosa”, sprečavanje neujednačenog povećanja plata za jednu grupu uposlenika u odnosu na ostale radnike JU Kantonalne bolnice Zenica i diskriminacije, poništenje odluke direktora Kantonalne bolnice Zenica prema kojoj radno vrijeme u svim organizacionim jedinicama počinje u 7:30, a završava u 15:30 sati, poboljšanje uslova za obavljanje redovnih poslova i pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, sprečavanje kontinuiranog odlaska iskusnog medicinskog osoblja iz Kantonalne bolnice Zenica te usklađivanje plaća sa indeksom potrošačkih cijena.