Sastanak u srijedu
11

Zdravstveni radnici djelimično popustili u zahtjevima, a poručuju da su spremni i na obaranje Vlade KS

M. N.
Edo Selimić (Foto: H. M./Klix.ba)
Edo Selimić (Foto: H. M./Klix.ba)
Štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo ušao je u drugi mjesec. Održana su dva sastanka s predstavnicima Vlade KS, ali dogovor nije postignut. Zdravstveni radnici izlaze na masovne proteste i poručuju da će ići na obaranje Vlade KS koja ignoriše sve segmente u ovom kantonu.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić ističe da Vlada KS ništa ne predlaže, a oni su dali novi prijedlog u kojem su spustili svoje zahtjeve za još jednu ljestvicu. Posljednji ustupak koji prave, kazali su iz sindikata, je taj da neto satnica ostane ista, a da se koeficijenti povećaju i usklade.

"Oni bi da se radi, a da ne plate ništa. Kada ne plaćaju mogu uzeti sebi, a kada plaćaju, onda ne mogu. Mi opet radimo radi pacijenata, jer nisu oni krivi", rekao je Selimić.

Ponovio je kako će izaći na masovne proteste u ponedjeljak, 7. oktobra, ispred zgrade Vlade KS te da su dobili podršku i drugih sindikata.

"Nakon protesta obaramo vlast jer ne zaslužuju da budu na vlasti. Ne možete ignorisati školstvo, zdravstvo i sve ostalo. Svjesni smo da su oni došli na ostavštinu SDA i njihovih koalicionih partnera, ali ne mogu ni oni ovako", rekao je Selimić.

Vlada nije u prilici da u budžetu za 2020. godinu osigura dodatna sredstva od 31 milion KM na godišnjem nivou za isplatu ličnih primanja zdravstvenih radnika, što je njihov suštinski zahtjev. Ono što se zamjera štrajkačima u zdravstvu je i kvalitet usluga, odnosno da kvalitet nije u korelaciji sa ranijim povećanjima primanja.

"Nudili smo kolektivni ugovor u kojem su bila sadržana sva njihova dosadašnja prava, uključujući i povećanje plata od 30 posto koje su dogovorili prošle godine. Važno je istaći da smo mi sredstva koja oni sad traže usmjerili u poboljšanje zdravstvene zaštite, programe liječenja teško oboljele djece, invalida, u inostranstvu i ove godine zapošljavamo 336 novih radnika i 130 sljedeće godine. To su sve zdravstveni radnici koji trebaju rasteretiti rad postojećih radnika, da budu dostupniji pacijentima, da smanjimo liste čekanja i povećamo standarde broja zdravstvenih radnika po broju stanovnika u našem kantonu. U ovom momentu smo se usmjerili prema pacijentu", kazala je ranije ministrica Amela Sofić.

Naredni sastanak s pregovaračkim timom je u srijedu, 2. oktobra. Iz Sindikata su kazali kako je potrebno 1.250.000 KM na mjesečnom nivou kako bi ispunili zahtjev radnika u zdravstvu.

Predstavnici Vlade KS kazali su kako će se izjasniti o prijedlogu nakon što od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS dobiju izračun potrebnih sredstava.