Mustafa Cuplov
0

"Zdravstvena zaštita u KS-u zadovoljavajuća"

Sarajevo-x.com
Analiza stanja u zdravstvu u Kantonu Sarajevo naziv je današnje tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Uvodno izlaganje o stanju zdravstva u Kantonu Sarajevo održao je ministar zdravstva KS-a Mustafa Cuplov, koji je kazao da je zdravstvena zaštita u KS-u zadovoljavajuća. On je poslanicima predočio prijedlog mjera za koje Ministarstvo smatra da se trebaju uraditi, izrazivši nadu da će poslanici Skupštine KS-a svojim diskusijama unaprijediti taj prijedlog.

"Smatramo da je unutar velikih zdravstvenih sistema neophodno poduzeti dodatne mjere da se osigura još efikasnije i racionalnije funkciniranje na nivou grada, te funkcionalnu povezanost na sva tri nivoa zdravstvene zaštite. Smatramo da je neophodno izvršiti reorganizaciju u Kliničkom centru Univerzitata u Sarajevu i Domu zdravlja KS-a zbog toga što se radi o dva velika sistema koji su praktično nosioci sveukupne zdravstvene zaštite KS-a", kazao je ministar Cuplov dodavši da je finansiranje KCUS-a najvećim dijelom na Kantonu Sarajevo.

"Insistirat ćemo na statusu KCUS-a i naše strateško opredjeljenje je porodična medicina. U toku je proces registracije pacijenata i to je vrlo složen zahtjev, jer trebaju se stvoriti preduvjeti za potpunu registraciju pacijenata po timovima porodične medicine", kazao je ministar Cuplov.

Naglasio je da je bilo značajnih propusta u planiranju ljudskih resursa pa je to rezultiralo velikim listama čekanja i nezadovoljstvom pacijenata i neefikasnošću sistema u pojedinim disciplinama.

"Nakon sveobuhvatnih analiza u ovoj oblasti koje smo uradili, a koje su pokazale svu nedostatnost, smatramo da je neophodno i na tome radimo da pokušamo poboljšati planiranje ljudskih resursa kao jednog od ključnih segmenata zdravstvenog sistema", kazao je Cuplov.

Potrebno je pojačati nadzor nad radom zdravstvenih ustanova, naročito putem jake interne i eksterne kontrole stručnog rada u zdravstvenim ustanovama na području KS-a te uspostaviti organizacionu i funkcionalnu uvezanost privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite, a to će omogućiti informacioni sistem.

Treba definirati uvjete, organizaciju i način rada izvanbolničke hitne medicinske pomoći u Kantonu Sarajevo.

Sve resurse treba preusmjeriti na što bržu implementaciju Akcionog plana i uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvo KS-a, s kojim će biti povezan kompletan zdravstveni sistem i osigurati jedinstvenu bazu podataka o pacijentu te razmjenu podataka između svih segmenata zdravstvenog sistema.

Sjednica Skupštine KS-a o analizi stanja u zdravstvu u Kantonu Sarajevo je u toku.