{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravko Mihaljević negirao krivnju po optužnici za zločin protiv čovječnosti

F
12.2.2007. u 12:22
0
0
Zdravko Mihaljević negirao krivnju po optužnici za zločin protiv čovječnosti
0
Zdravko Mihaljević negirao krivnju po optužnici za zločin protiv čovječnosti
Zdravko Mihaljević, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti, izjasnio se danas u Sudu Bosne i Hercegovine da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.
- Nisam kriv, glasio je odgovor optuženog na upit sudije za prethodno saslušanje Hilme Vučinića o tome da se izjasni o krivnji.

Branitelj optuženog, advokat Duško Tomić izjavio je da nema prethodnih prigovora na optužnicu, te najavio kako će dokazne prijedloge naknadno predočiti.

S obzirom na to da se optužba u ovoj fazi postupka nije željela izjašnjavati, predmet će, shodno ustaljenoj proceduri, biti proslijeđen Sudskom vijeću radi zakazivanja glavnog pretresa.

Zdravka Mihaljevića se tereti kako je u svojstvu komadanta jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za posebne namjene „Maturice“, od aprila do juna 1993. godine, među ostalim, sudjelovao i pomagao u progonu, ubistvima i mučenju bošnjačkog stanovništva na području općine Kiseljak.

Prema navodima optužnice, Mihaljević je 12. juna 1993. sudjelovao u napadu i uništenju sela Tulice, nakon čijeg je zauzimanja lišio života jednu osobu i navodno naredio razdvajanje muškaraca od žena.

Nakon toga je navodno s još nekoliko vojnika naredio grupi od više od 30 muškaraca da krenu u pravcu mjesnog groblja i, zajedno s još dva pripadnika svoje jedinice, lišio života sedam osoba iz te grupe. Ostali zarobljenici su navodno prebačeni u kasarnu u Kiseljak gdje su držani u nehumanim uvjetima do njihove razmjene.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 2. februara.

Optuženi Mihaljević dobrovoljno se predao 3. augusta 2006. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: