BiH
1

"Zdrava usta - zdravo tijelo": Budući stomatolozi edukovali Banjalučane

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
Studenti stomatologije banjalučkog Medicinskog fakuleta danas u su centru Banje Luke građanima skrenuli pažnju o važnosti higijene usta i zuba.

"Organizovali smo podjelu promotivnog materijala i letaka kao i savjetovanje i edukaciju svih zainteresiranih građana", izjavila je za Klix.ba Jovana Marijanac, student prodekan stomatologije, i dodala da je cilj svega edukacija stanovništva o pravilnoj i redovnoj higijeni usta i zuba, kao i prevencija važnosti prepoznavanja bolesti usne šupljine.

Ona je istakla da ovakvim vidovima društvenog angažovanja grupa studenata stomatologije želi da podigne svijest ljudi da je oralna higijena bit zdravog organizma i da se dobrim i preventivnim mjerama mnoge bolesti mogu spriječiti.

U akciji u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja studentima je pomogao Savez studenata medicinskog fakulteta. Pokrovitelj događaja bio je Komitet za međunarodnu razmjenu studenata Republike Srpske.

Zemlje širom svijeta obilježavaju ovaj dan promovišući oralno zdravlje, a time i bolji kvalitet života.

Budući zubari su na kraju istakli da je moto ovogodišnjeg Dana oralnog zdravlja "Sve počinje ovdje: zdrava usta - zdravo tijelo".