BiH
258

ZDK: Policija počela kažnjavati pješake i vozače koji ne poštuju saobraćajne propise

Klix.ba
Policijski službenici MUP-a ZDK će do kraja mjeseca aprila novčano kažnjavati pješake i vozače koji se u saobraćaju ne budu pridržavali zakonskih odredbi vezanih za parkiranje vozila, prelaska kolovoza na obilježenim pješačkim prijelazima, a bit će sankcionisani i vozači koji ne poštuju svoje obaveze prema pješacima.
FOTO: MUP ZDK
FOTO: MUP ZDK

Pripadnici MUP-a ZDK su u prvoj polovini mjeseca aprila provodili preventivne aktivnosti gdje su pješacima, ali i vozačima, dijelili letke o upozorenjima i visini novčane kazne ukoliko se ne budu pridržavali navedenih propisa u smislu važnosti i obaveze poštivanja svih saobraćajnih propisa posebno onih koje se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju.

FOTO: MUP ZDK
FOTO: MUP ZDK

"Kako je u naznačenim aktivnostima naglasak stavljen na sigurnost pješaka, leci upozorenja su se djelili prvenstveno pješacima koji kolovoz prelaze na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima. Nakon okončanja preventivne faze, policijski službenici će do kraja mjeseca, prema počiniocima prekršaja poduzimati represivne mjere", saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Iz MUP-a su još istakli da se nadaju da će naznačene aktivnosti rezultirati željenim efektima i da će učesnici u saobraćaju, naročito pješaci, navedene aktivnosti shvatiti ozbiljno, kako bi se unaprijedila bezbjednost odvijanja saobraćaja na području Kantona.

FOTO: MUP ZDK
FOTO: MUP ZDK

Podsjetimo, pješaci koji cestu prelaze izvan obilježenog pješačkog prijelaza biti će kažnjeni kaznom u iznosu od 40 KM, dok će vozači motornih vozila, ukoliko ne propuste pješaka prilikom prelaska na obilježenom pješakom prijelazu, biti kažnjeni kaznom od 50 do 250 KM.