BiH
0

ZDK: Počeo štrajk oko 1.200 policijskih službenika

FENA
Zenica
Zenica
Mirnim protestnim okupljanjima ispred sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova i svih 12 policijskih uprava - stanica jutros u 10 sati počeo je štrajk oko 1.200 policajaca, namještenika i državnih službenika uposlenih u MUP-u ZDK-a.

Sindikat policije MUPZDK-a štrajk je aktivirao nakon što, po riječima predsjednika ovog sindikata Elvedina Mioča, Vlada nije ispoštovala zaključke Sporazuma od 4. aprila kojim je „zamrznut“ štrajk započet 25. marta.

"Štrajk će trajati dok Skupština ZDK-a ne usvoji Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH i Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Želimo ista prava kao i naše kolege u ostalim kantonima, tražimo samo da Vlada poštuje zakone i ništa više. Ti zakoni regulišu noćni, prekovremeni, rad u vanrednim situacijama za koje sada nismo plaćeni“, rekao je Mioč.

Sindikalni lideri i danas su pozvali premijera ZDK-a Fikreta Plevljaka i Vladu da u interesu svih građana Kantona iniciraju brže usvajanje spomenuta dva zakona. Među zahtjeve policajci su uvrstili i isplatu oko 15 miliona KM izvršnih sudskih presuda po osnovu nepoštivanja kolektivnog ugovora od Vlade.