BiH
0

ZDK: Nova esencijalna lista od 154 vrste lijekova

FENA
Zenica (Foto: Arhiv)
Zenica (Foto: Arhiv)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na svojoj 49. sjednici, na prijedlog kantonalnog Ministarstva zdravstva usvojila je novu esencijalnu listu od 154 vrste lijekova koju čine dvije liste.

A lista sadrži lijekove koji se plaćaju u potpunosti iz Fonda zdravstvenog osiguranja, a B čine lijekovi koje djelimično finansiraju zavodi shodno finansijskim mogućnostima kantona.

Uvođenjem ove dvije liste data je mogućnost pacijentima da biraju koju vrstu lijeka žele.

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Vlada ZDK-a na istoj sjednici donijela je Odluku o odobravanju 30.000 KM za implementaciju projekta Izgradnja zgrade Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom te Centru za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama u Zenici - 39.500 KM. Ova sredstva dodjeljuju se za finansiranje redovnih aktivnosti za prva tri mjeseca ove godine shodno Odluci o privremenom finansiranju ZDK-a.

Kantonalna Vlada donijela je i Zaključak o utvrđivanju Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj prijedlog upućen je u dalju skupštinsku proceduru.