BiH
3

ZDK: Aktivirano više klizišta koja su ugrozila putnu komunikaciju

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Stanje na području Zeničko-dobojskog kantona je, prema informacijama Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK, zadovoljavajuće, a zbog kišnih padavina došlo je do aktiviranja starih klizišta koja su ugrozila putnu komunikaciju.

U razgovoru za Klix.ba direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK Sead Džanović je kazao kako ekipe obilaze teren, ali da nije došlo do većih problema.

"Saobraćaj se odvija normalno, ima manjih problema na područjima koja su bila zahvaćena prirodnim nepogodama, gdje je oštećena putna infrastruktura i istina je da su padavine dovele do određenih problema. Mi ćemo u narednih nekoliko sati obići područje Bistričaka, Šerića i Željeznog Polja, gdje ćemo se detaljnije upoznati o situaciji na terenu", kazao je Džanović.

Posljednje kiše aktivirale su manja klizišta u ZDK, a jedno od njih je i u mjestu Donji Bradići koje je trenutno bez telefonske komunikacije. Prema Džanovićevim riječima, problem nastaje u održavanju infrastukturnih objekata i sanacije klizišta.

"Kod nas se problemi javljaju u redovnim održavanjima infrastrukturnih objekata, što je povjereno određenim subjektima, a takav slučaj je i u mjestu Donji Bradići kod Maglaja, gdje je ugrožena putna komunikacija. Najmanje problema imamo na magistralnim cestama koje su u nadležnosti Federacije, regionalnim cestama koje su u nadležnosti kantona, a najviše problema imamo na cestama koje su u nadležnosti općina ili subjekata koji trebaju održavati te ceste. Kada oni ne rade, onda možemo očekivati začepljene odvode i kanale koji izazivaju nakupljanje vode i stvaraju probleme sa većim količinama padavina", zaključio je Džanović.

Putna komunikacija je ugrožena u još nekoliko mjesnih zajednica u Zeničko-dobojskom kantonu, a uzrok tome su stara klizišta i odroni koji nisu bili sanirani na vrijeme nakon majskih poplava koje su pogodile područje ZDK.