Kadar koji se ne cijeni
810

Zbog zakonskih prepreka biolozi, mikrobiolozi i genetičari ne mogu doći do zaposlenja u BiH

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Biolozi, mikrobiolozi i genetičari godinama se nalaze na evidenciji službi za zapošljavanje u BiH jer im zakonska regulativa ne omogućava da konkurišu za posao u struci koju su odabrali. Za portal Klix.ba govorila je Ena Bajrić, diplomirana biologinja koja nam je pojasnila sve probleme s kojima se susreću.

Navedeni kadrovi su specijalizirani izvoditi brojne analize u laboratorijama, što bi inače moglo poboljšati zdravstveni sistem u BiH pogotovo jer je riječ o mladim i ljudima željnim znanja. Međutim, kako nam je ispričala Ena Bajrić, ni u ovoj teškoj situaciji s pandemijom koronavirusa u našoj državi, nadležni nisu ni pomislili da im daju priliku.

"Nakon što je nastala pandemija koronavirusa i kada je bilo primjetno da postoji mogućnost kolapsa zdravstvenog sistema i Služba za zapošljavanje KS objavila je dopis Vladi KS, ministarstvu i Kriznom štabu da u slučaju potrebe za stručnim osobljem oni mogu formirati program zapošljavanja u roku od 48 sati. Međutim, niko nije pozvao ni mene ni bilo koga od mojih kolega. Nakon toga smo osnovali Facebook grupu biologa kako bismo se zajednički borili za naša prava i tu smo vidjeli da novac nije bio problem. Većina kolega je u anketi koju smo proveli bila spremna raditi i volonterski samo da dobije priliku za sticanje iskustva", kazala nam je Bajrić.

Facebook grupa će prerasti u formalno Udruženje biologa u BiH

Bajrić, koja je i osnovala grupu, istakla je da broj njenih članova svakodnevno raste i sada ih ima više od 1.000. Kako je dodala, okuplja zaposlene, nezaposlene biologe, kao i studente biologije.

"Naredni planovi su da prerastemo u formalno udruženje biologa u BiH koje ćemo pravno osnovati i promovisati našu nauku kao vrlo važnu i zapravo pokazati zdravstvenom sistemu u našoj državi da smo potpuno izbačeni iz njega iako ne bismo trebali biti. Biologija je širok pojam raznih usmjerenja i bogat dijapazon mogućih angažmana. Ja sam diplomirani biolog bachelor biohemije i fiziologije i mi smo obrazovani za rad u mikrobiološkim, genetičkim, laboratorijama za molekularnu biologiju, za invitro oplodnju, za toksikološke i ekološke analize za farmaceutsku i prehrambenu industriju", pojasnila nam je Bajrić.

Ena Bajrić
Ena Bajrić

Naša sagovornica je diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu prošle godine i od tada je na birou. Kako kaže, iako to nije dug period s obzirom na to da brojne njene kolege već godinama ne rade u struci, ipak svaki dan bez prakse znači puno.

Zakon u BiH ne dopušta biolozima da konkurišu za posao u struci

Dodatni problem predstavlja i to što zanimanja zdravstvenih saradnika s Prirodno-matematičkog fakulteta u našoj zemlji nisu zakonom definisana. S druge strane u Pravilniku o sistematizaciji zdravstvenih ustanova ne nalaze se na listi potrebnog kadra.

"Mi moramo i želimo raditi na tome da nas uvrste na tu listu, jer ako se već obrazujemo za ta zanimanja, mislim da bi trebalo da imamo i radna mjesta. S obzirom na to da je naša struka u svijetu veoma cijenjena i priznata, a imamo i mnogo privatnih laboratorija, nije mi jasno da ja koja sam bachelor biohemije i fiziologije ne mogu uopće biti dio konkursa za biohemijsku hematološku laboratoriju jednostavno iz razloga što je zakonom predviđeno da se vodimo kao zdravstveni saradnici, a ne radnici i biolozi koji samim time ne mogu konkurisati za rad. Nemamo ni komoru za izdavanje licenci za samostalni rad za biologe u zdravstvu, a samim tim nismo obavezni ni na pripravnički rad. Jedino neki poslodavac koji ima dovoljno novca pa želi zaposliti dodatno osoblje to može uraditi samoinicijativno", naglasila je Bajrić.

Zvaničan podatak o broju nezaposlenih biologa u BiH nam nije mogla dati, jer kako je navela nisu taj broj mogli dobiti iz službi za zapošljavanje. Dodala je da su unutar grupe radili anketu kako bi okvirno imali informaciju.

"Ne znam koliko može biti reprezentativna jer svi biolozi nisu nezaposleni, već su oni upravo van struke dobili zaposlenje, ali ono što mogu reći je da je rezultat pokazao da je 11,9 posto biologa zaposleno u struci u BiH. S obzirom na to da je anketi pristupilo oko 400 ljudi, postoji mogućnost da je taj postotak veći", navela je.

Uputili otvoreno pismo svim nadležnim institucijama u BiH

Kako nam je ispričala Bajrić, borba za prava svih biologa se nastavlja te su tako prije nekoliko dana uputili otvoreno pismo svim nadležnim institucijama u BiH i naveli zapravo sve probleme s kojima se suočavaju.

"Od svih adresa na koje smo poslali otvoreno pismo, Rektorat UNSA je jedini odgovorio, ali nadamo se ne i posljednji. Pozvali su nas na sastanak i vjerujem da će rektor imati razumijevanja, jer je on predavao na našem fakultetu. Želim vjerovati u dobro jer vjerujem da je svima u interesu da imamo i rezervni kadar zdravstvenih radnika tokom trenutne situacije, ali i inače. Mi smo obrazovani za te analize i trebalo bi da stojimo rame uz rame sa svim zdravstvenim radnicima jer je tako svugdje u svijetu", istakla je.

Bajrić je dodala da bi bilo neophodno zakon i pravilnik uskladiti s onima u Evropskoj uniji.

"Gdje medicinski radnici i saradnici rade kao tim jer medicina i biologija ne trebaju biti odvojene. Imamo usaglašene načine rukovanja aparatima, načine izvođenja analiza, ali nemamo usaglašeno osoblje. Mi kao obrazovan kadar jednako kao i zdravstveni radnici bismo trebali imati mogućnost da uđemo u laboratorije na mjesta za koja smo se obrazovali godinama", zaključila je Bajrić.