BiH
6

Zbog vanredne situacije otkazana manifestacija "Novogradski dani 2014“

Klix.ba
Na prijedlog Odbora za organizaciju manifestacije "Novogradski dani 2014.“, Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo donijelo je na današnjoj sjednici Odluku o otkazivanju 18. tradicionalne manifestacije "Novogradski dani 2014“.

Manifestacija se otkazuje zbog vanredne situacije uzrokovane elementarnim nepogodama – poplavama i klizištim u velikom dijelu naše zemlje.

Ovom odlukom, budžetska sredstva namijenjena za održavanje manifestacije preraspopređuju se u svrhu pomoći stanovništvu stradalom u poplavama.

"Smatramo da u situaciji u kojoj se našlo stanovništvo naše zemlje nakon elementarnih nepogoda, nije prikladno održavati manifestaciju čije je otvaranje trebalo biti 30. maja, a koja je većim dijelom svečanog i zabavnog karaktera.

Također, mišljenja smo da je novac u iznosu od 70. 000 maraka, koji je trebao biti utrošen u održavanje ove manifestacije, potrebno uputiti prema žrtvama poplavljenih područja“, rekla je Edina Gabela, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

Dodala je da će program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i narodno-oslobodilačkog rata 1941.-1945. godine, kao i Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo, 8. juni provesti nadležna Općinska služba, u skladu sa kalendarom događaja Općine Novi Grad Sarajevo.

Na koji način i u koja područja će novac biti usmjeren odlučit će Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, na vanrednoj sjednici Vijeća, zakazanoj za petak 30. maja. 2014. godine.