BiH
2

Vlada Kantona Sarajevo će pomoći općinama u sanaciji klizišta

Klix.ba
V.d. premijera Vlade Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra kazao je da će Vlada Kantona pružiti finansijsku pomoć Općini Novi Grad Sarajevo u saniranju klizišta, kao i drugim općinama.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je danas vanrednu sjednicu posvećenu prirodnim nepogodama koje su nedavno pogodile veliki dio naše zemlje i općinu Novi Grad Sarajevo.

Razmatrana je informacija o poplavama i aktivnostima koje su poduzete u cilju sprečavanja nastanka poplava na području novogradske općine, kao i mogućnosti sanacije klizišta i regulacije korita rijeka na području općine Novi Grad Sarajevo.

S tim u vez, Vijeće je usvojilo izmjene i dopune budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za ovu godinu, kojima su obezbijeđena sredstva za sanaciju četiri kilzišta na području Novog Grada, kao i 450. 000 maraka za materijalno-tehničko osposobljavanje Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo.

Sjednici su prisustvovali vršilac dužnosti premijera Vlade Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, Fuad Babić, koordinator za sanaciju klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, Hamdija Efendić, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kao i predstavnici Ministarstva privrede KS-a. Tom prilikom v.d. premijera Muhamed Kozadra kazao je da će Vlada Kantona pružiti finansijsku pomoć Općini Novi Grad Sarajevo u saniranju klizišta, kao i drugim općinama.

Kako je istaknuto tokom sjednice, naša općina je zahvaljujući realizaciji projekta čišćenja i uređenja korita rijeka i potoka na području općine, relativno dobro prošla tokom veliki poplava koje su zahvatile širi region naše zemlje. Zahvaljući tim radovima, u značajnoj su mjeri prevenirana izlijevanja rijeka i potoka u Novom Gradu. Međutim, obilne kišne padavine doprinjele su pokretanju klizišta.

“Imali smo velikih problema kada su u pitanju klizišta. Iako ima mnogo registrovanih klizišta na području Novog Grada, aktivirana su nova. Nakon što su elementarne nepogode pogodile našu zemlju Kolegij OV-a je zatražio održavanje vanredne sjednice o ovoj temi. Trenutno imamo za četiri klizišta spremnu projektnu dokumentaciju gdje bi se moglo krenuti u sanaciju klizišta. Općina je pripremila i rebalans budžeta gdje bi svako od tih klizišta Općina sufinansirala po 100.000 maraka kako bi se što prije krenulo u njihovu sanaciju”, pojasnio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić. Dodao je da Općina Novi Grad Sarajevo mora imati Civilnu zaštitu koja je spremna za bilo koju vrstu vanredne situacije.

“Odgovorni smo prema našim građanima na vrijeme reagovati. Stoga smatramo da naša Civilna zaštita mora biti spremna i imati na raspolaganju materijalno-tehnička sredstva”, objasnio je načelnik Efendić.

Kako bi se pomoglo stanovništvu područja ugroženih poplavama, Vijeće je donijelo odluku da se 100. 000 maraka budžetskih sredstava usmjeri prema općinama koje su najviše pogođene poplavama i klizištima, kao što su Žepče, Maglaj, Zenica i druge.