Svađa i nasilje
131

Zbog ubistva migranta u Velikoj Kladuši uhapšena dvojica osumnjičenih migranata

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dvije osobe afroazijskog porijekla lišene su danas slobode zbog ubistva 24-godišnjeg Marokanca u Velikoj Kladuši, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u USK.

Nakon sinoćnjeg ubistva migranta u ulici Đure Pucara Starog u Velikoj Kladuši, kojem je prethodila svađa među skupinom migranata, dvije osobe su privedene i sumnjiče se za krivično djelo ubistva.

"Radi se o migrantima, odnosno osobama afroazijskog porijeka, a za sada nije poznato da li su obojica imala uz sebe noževe i ko je od njih direktni počinilac ubistva", kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK, dodajući da će više detalja biti poznato u nastavku istrage.

Ipak, kako saznaje naš portal iz dobro obaviještenih izvora, jedan od počinilaca ovog krivičnog djela itekako je poznat policiji. Radi se o Palestincu koji je početkom maja privođen u policiju zbog navodnog pokušaja silovanja Sirijca u Velikoj Kladuši.

Kako nam je ispričao izvor iz Velike Kladuše koji je dobro upućen u slučaj, osumnjičeni Palestinac navodno je vođa kriminalne grupe koja napada i pljačka druge migrante po Velikoj kladuši.

"Kada je riječ o slučaju silovanja, ono se zaista dogodilo. Prije nego što ga je silovao, on je tog momka brutalno iskasapio nožem po cijelom tijelu. Nakon što je momak pokušao pobjeći, probio mu je mišiće na nogama da se ne može kretati. Nakon toga ga je silovao. Sutradan, žrtva se nekako dovukla do ceste, no i osumnjičeni je bio s njim i zajedno su dočekali policiju. Potom su zajedno otišli u policijsku stanicu, gdje je napadač rekao da je tom mladiću sve navedeno uradila hrvatska policija. Dan nakon toga, žrtva je policiji ispričala svoju verziju događaja", ispričao nam je sagovornik koji je želio ostati anoniman.

Kako nam je dalje rekao, osumnjičeni je nakon tog slučaja mjesec dana bio prebačen iz Velike Kladuše u prihvatni centar zatvorenog tipa u Sarajevu.

"Međutim, frapirali smo se kada smo ga prije nekoliko dana opet vidjeli da šeta ulicama Velike Kladuše. On ima svoju kriminalnu bandu od njih 5-6 koja u noćnim satima, uz prijetnje, napada i pljačka ostale migrante po Velikoj Kladuši. Samo smo čekali šta će se desiti i, eto, sinoć je ubijen čovjek. Postavlja se pitanje kako se moglo desiti da neko ko je osumnjičen za prvo krivično djelo, nakon mjesec dana slobodno hoda ulicama Velike Kladuše", kaže nam sagovornik.

On nam je rekao i da su za skoro svaki dosadašnji slučaj kriminaliteta, osumnjičeni završili na slobodi.

"Potrebno je naglasiti da među migrantima nema puno osoba sklonih nasilju i kriminalu, no činjenica da se one koji to jesu pušta na slobodu nakon počinjenih krivičnih djela, samo ih morališe da nastave gdje su stali. Argumenti pravosudnih institucija su da je počiniocima teško utvrditi identitet, jer se često različito predstavljaju, no da li to znači da oni mogu raditi među nama šta god žele, a mi to možemo samo posmatrati, iako znamo ko pravi probleme", pita se naš sagovornik.

Kontaktirali smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova USK kako bismo tražili potvrdu ovih navoda, no rečeno nam je da ne mogu potvrditi niti negirati navedene informacije do završetka istrage. Istakli su da je nakon prijave slučaja silovanja, slučaj preuzelo Tužilaštvo koje je vršilo dodatna vještačenja kako bi se utvrdilo da li je do silovanja zaista došlo, no da im nisu poznati rezultati tih vještačenja i da li su ona završena.

Kontaktirali smo i Tužilaštvo USK, no nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju.