Glas medija
12

Zbog sve češćih i brutalnijih napada novinari u Sarajevu za sutra najavili mirno okupljenje

FENA
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Zbog sve češćih i brutalnijih napada na novinare diljem Bosne i Hercegovine brojni novunari su odlučili organizovati mirno okupljanje sutra u 12 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Svega nekoliko dana nakon što su osudili prijetnje i napad na novinarku portala Dnevnik.ba Gloriju Lujanović i ekipu BHRT u Konjicu, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof. dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur najoštrije osuđuju sinoćnji napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, koji se dogodio u banjalučkom naselju Obilićevo.

"Sve učestaliji incidenti ove vrste, ukazuju na alarmantnu situaciju u pogledu uslova za rad novinara što bitno ugrožava slobodu medija i pravo građana na objektivno informisanje. Novinari kroz svoj rad doprinose većem stepenu demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, zaštiti i promociji ljudskih prava. Društvo u kojem su novinari na bilo kakav način spriječeni da to čine, suočeno je ne samo sa ograničenjem stepena slobode izražavanja, nego i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda", stoji u saopćenju.

Cijeneći važnost ovog pitanja za ostvarivanje ljudskih prava i vladavine prava, te imajući u vidu društvenu ulogu novinara, Ombudsmeni su juna 2017. godine prezentovali javnosti „Specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini“ sa nizom preporuka upućenih nadležnim institucijama (www.ombudsmen.gov.ba).

Ombudsmeni, ovom prilikom, posebno ističu preporuku upućenu Ministarstvu pravde Republike Srpske, Ministarstvu pravde Federacije Bosne i Hercegovine i Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da razmotre da se napad na novinare definiše u krivičnim zakonima kao posebno krivično djelo, ili kao teži oblik krivičnog djela napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, kao i da razmotre da se napad na novinare definiše u zakonima o javnom redu i miru kao poseban prekršaj javnog reda i mira.

I ovom prilikom ombudsmeni pozivaju na dosljedno poštovanje svih preporuka iz navedenog Specijalnog izvještaja, a u konkretnom slučaju, zahtijevaju hitnu reakciju, prije svega Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci na rasvjetljavanju ovog događaja i procesuiranju napadača.