Navodno sporno
9

Zbog rušenja objekta na Baščaršiji intervenisale policija i Hitna pomoć

I. P.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U sarajevskoj ulici Sagrdžije na broju 5 jutros je obavljeno rušenje objekta za koji sud i nadležni tvrde da je bespravno izgrađen, dok vlasnici, odnosno porodica vlasnika tvrdi suprotno.

Zbog nezadovoljstva nekoliko građana i navodnih vlasnika policija je zatvorila pristup objektu, a pozvana je i Hitna pomoć.

Mirsada Tajsen, jedna od vlasnica prostora u objektu, kaže da je posrijedi rezultat dobrih odnosa pojedinaca s Općinom Stari Grad, a koji se realizuju na njenu štetu.

"Ova radnja je moja. Moj otac je ovdje radio 55 godina, a ja 45. Kada sam ja radila ovdje je bio ugledni kafić, uključujući uposlene iz Općine Stari Grad. Ja sam radnju izdala i moj podstanar je u dobrim odnosima s načelnikom. Sad je došlo do toga da radnju ruše i nije nimalo prijatno. Ovdje intelektualci stagniraju, a intelektualno nazaduju", rekla je Tajsen.

Hajrija Mulić, kćerka vlasnika drugog prostora u objektu, tvrdi da je njen otac u komi, da se ne može boriti za svoj prostor, ali da njoj ne dozvoljavaju učešće u predmetu.

"Prošle godine su dolazili da ruše i ja sam to fizički spriječila. Pravno sam se uputila u ovaj predmet, ali me nisu uključili jer tvrde da nisam stranka, a pod mojim nogama ruše zid. Sad su postavili policiju da ih ne bih zaustavila kao prošli put. Ja imam papire i želim da se slučaj vrati na sud. Ovdje se ruši spomenik kulture koji je pod zaštitom države. U predmetu ne postoji stručni nalaz koji dokazuje da se radi o ilegalnoj gradnji, dakle, sve je šuplje ko đevđir", rekla je Mulić.

Rušenje je obavilo Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad.