Bizaran spor u Sarajevu
52

Zbog remonta uklonjen sat kod kultne Čeke, projektant ga ne želi vratiti na mjesto

N. O.
Uklonjen sat u Titovoj ulici (Foto: I. L./Klix.ba)
Uklonjen sat u Titovoj ulici
Sat koji se nalazio u Titovoj ulici, kod kultne Čeke, uklonjen je sa svoje pozicije zbog remonta te zamijenjen rasvjetnim tijelom, a iz gradske uprave su kazali da su zatražili njegovo vraćanje. Međutim, projektant kojeg je Općina Centar angažovala ga ne želi vratiti na mjesto.

Nakon što je primijećeno da sat koji je decenijama bio dio ulice nedostaje, za Klix.ba su iz uprave Grada Sarajeva potvrdili da je izmješten zbog remonta. Međutim, u međuvremenu je Općina Centar, koja je bila nadležna za postavljanje rasvjete u ovom dijelu grada, na njegovo mjesto stavila rasvjetno tijelo za iluminaciju.

Kako je sat decenijama bio sastavni dio kultne lokacije na kojoj su se sastajale generacije Sarajlija, iz uprave Grada Sarajeva su obavijestili nadležno ministarstvo i zatražili od izvođača da izmjesti iluminaciju i da se vrati sat na prvobitno mjesto.

Rješenje koje je izdalo Ministarstvo komunalne privrde, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša odobrilo je izmještanje rasvjetnog tijela za iluminaciju za potrebe montaže gradskog sata.

Kako je navedeno u rješenju za izmještanje je nadležan nosilac poslova na projektu rekonstrukcije javne rasvjete.

Rješenje Ministarstva komunalne privrde, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša
Rješenje Ministarstva komunalne privrde, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša

Međutim, iz gradske uprave saopćili su da projektant iluminacije Srđa Hrisafović odbija izmjestiti rasvjetno tijelo zarad postavljanja sata.

Predsjednik komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić istaknuo je da sat mora vratiti na isto mjesto te da se rasvjetno tijelo mora pomjeriti te kazao da mu "nije jasno zbog čega je nastao problem".

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić još prije nekoliko mjeseci na svom Facebook profilu napisala je da sat već izvjesno vrijeme nije u funkciji, kao i da je gradska administracija pokrenula aktivnosti za njegovu popravku.