BiH
0

Zbog ratnog zločina u Prijedoru uhapšena jedna osoba

Anadolija
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Prijedora lišili slobode osobu inicijala D.Z. (1951.) zbog ratnog zločina, navodi SIPA.

"Osoba inicijala D.Z. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 172. KZ BiH "Zločin protiv čovječnosti“, na području Prijedora tokom 1992. godine, u vezi sa članom 180. KZ BiH", ističu iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH ističu da je uhapšeni Dragoje Zmijanjac, rođen 01.01.1951. godine u Prijedoru, državljanin BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS na bošnjačko civilno stanovništvo na području Prijedora, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je obučen u maskirnu vojnu odoru i naoružan automatskom puškom, u julu 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom, nakon čega je optuženi lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, usmrtio navedenog civila, koji je ostao ležati na cesti.

Nakon toga, osumnjičeni je uputio prijetnje članovima porodice ubijenog, koji su nakon tog događaja, odvedeni u logore na području Prijedora, gdje su preživjeli teške torture i zlostavljanja, te nakon toga prognani sa područja Prijedora.

Osumnjičeni Zmijanjac se tereti da je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti sproveden postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.