Optužnica protiv Dragoja Zmijanjca za ratni zločin na području Prijedora

F
FENA
29.12.2015. u 12:56
0
10
Optužnica protiv Dragoja Zmijanjca za ratni zločin na području Prijedora
0
Optužnica protiv Dragoja Zmijanjca za ratni zločin na području Prijedora Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragoja Zmijanjca, rođenog 01.01.1951. godine u mjestu Donji Garevci, općina Prijedor, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.
Optuženi se tereti da je od 30.04. do 30.09.1992. godine, kao pripadnik neidentifikovane vojne ili policijske formacije, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Prijedor, kao dio tog napada, svjesno i sa namjerom lišio života jednog civila bošnjačke nacionalnosti, te drugim članovima njegove porodice prijetio, sa ciljem progona osoba bošnjačke nacionalnosti s područja općine Prijedor na diskriminatorskoj osnovi po nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je obučen u maskirnu vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u julu 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom, nakon čega je optuženi lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, usmrtio navedenog civila, koji je ostao ležati na cesti.

Nakon toga, osumnjičeni je uputio prijetnje članovima porodice ubijenog, koji su nakon tog događaja odvedeni u logor Trnopolje na području Prijedora, gdje su preživjeli teške torture i zlostavljanja, te nakon toga prognani s područja Prijedora.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, progon u vezi s djelom ubistvo.

Postupajući tužilac, uz optužnicu predlaže da se optuženom Zmijanjcu odrede mjere zabrane. Predložene mjere zabrane, uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: