BiH
0

Optužnica protiv Dragoja Zmijanjca za ratni zločin na području Prijedora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragoja Zmijanjca, rođenog 01.01.1951. godine u mjestu Donji Garevci, općina Prijedor, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je od 30.04. do 30.09.1992. godine, kao pripadnik neidentifikovane vojne ili policijske formacije, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Prijedor, kao dio tog napada, svjesno i sa namjerom lišio života jednog civila bošnjačke nacionalnosti, te drugim članovima njegove porodice prijetio, sa ciljem progona osoba bošnjačke nacionalnosti s područja općine Prijedor na diskriminatorskoj osnovi po nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je obučen u maskirnu vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u julu 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom, nakon čega je optuženi lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, usmrtio navedenog civila, koji je ostao ležati na cesti.

Nakon toga, osumnjičeni je uputio prijetnje članovima porodice ubijenog, koji su nakon tog događaja odvedeni u logor Trnopolje na području Prijedora, gdje su preživjeli teške torture i zlostavljanja, te nakon toga prognani s područja Prijedora.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, progon u vezi s djelom ubistvo.

Postupajući tužilac, uz optužnicu predlaže da se optuženom Zmijanjcu odrede mjere zabrane. Predložene mjere zabrane, uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.