Oprez
0

Zbog prelaska grtalice oštećen most kod Vijećnice

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Zbog neprimjerenog čišćenja snijega je oštećena ograda na Šeher-ćehajinoj ćupriji u Sarajevu, kazao je za Sarajevo-x.com Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajeva.

Kako nam je kazao Buljina, dobili su informacije da je snijeg na mostu čišćen grtalicom, što se ni u kom slučaju nije smjelo raditi.

"Most kao most nije ugrožen, ali je ograda oštećena i morat će se raditi nova. Postavljene su trake upozorenja, kako se građani ne bi naslanjali na ogradu, ali se preko mosta može prelaziti", rekao je Buljina.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, je kazao kako su već kontaktirali izvođača radova da se napravi predračun kako bi ograda bila sanirana.

"Sanaciju bi inače trebao finansirati Grad, jer su mostovi u nadležnosti Grada, ali znamo da oni i nisu nešto raspoloženi za to, pa smo uzeli stvar na sebe", kaže Hadžibajrić.

Načelnika Hadžibajrića smo pitali i o stanju Carevog mosta, koji već godinama čeka na sanaciju.

"Carev most je u veoma lošem stanju i hitno bi trebao biti saniran. Ima dosta napuknuća, ograda je nakrivljena, kocka je oštećena… Mi smo slali dopise Gradskoj upravi da makar tu ogradu zamijenimo, ali odgovor još nismo dobili. Međutim, ne možemo ih više čekati. Odlučili smo da ove godine sami krenemo u sanaciju da ne bi došlo do većih oštećenja i katastrofe", naglasio je Hadžibajrić.