Nekoliko požarišta
229

Zbog požara u Hercegovini zatražena pomoć kanadera iz Hrvatske

SRNA/Klix.ba
Hoće li kanaderi gasiti požare u Hercegovini? (Foto: Marko Picek/Pixsell)
Hoće li kanaderi gasiti požare u Hercegovini? (Foto: Marko Picek/Pixsell)
Uslijed teške situacije na požarištima širom Hercegovine, Civilna zaštita Hercegovačko - neretvanskog kantona zatražila je međunarodnu pomoć što uključuje i angažman kanadera.
Kako je za Srnu potvrdio glasnogovornik Kriznog štaba Civilne zaštite HNK Pero Pavlović, zahtjev za međunarodnu pomoć upućen je prije svega Hrvatskoj sa zahtjevom za angažmanom kanadera

"Zbog teške situacije na požarištima u Hercegovini od Konjica do Čitluka i Čapljine zatražena je međunarodna pomoć u gašenju i poslat zahtjev Hrvatskoj za angažman kanadera", rekao je Pavlović za Srnu.

Podsjetimo, na području Hercegovine aktivno je nekoliko požara i to u Konjicu, Čitluku i Čapljini, a zahvaćeno je i područje istočne Hercegovine tačnije oko Bileće.

Na području Konjica, Čitluka i Čapljine od jučer je aktivan i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji doprinosi gašenju požara.

U izjavi za Klix.ba pomoćnik gradonačelnika u službi za civilnu zaštitu Grada Konjica Husejin Hodžić izjavio je kako je u Konjicu stanje sa požarima slično jučerašnjem te da vjetar otežava potpuno gašenje požara.

"Trenutno smo u obilasku terena, a požar je i dalje aktivan. Otprilike je slično stanje kao što je bilo i u subotu. Međutim, vjetar je počeo puhati i vatra bi mogla otići prema gustoj borovoj šumi što bi predstavljalo dodatni problem", rekao je Hodžić za Klix.ba.