Vodostaji rijeka širom BiH opadaju
0

Zbog poplava u toku noći evakuisani mještani i stoka

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon obilnih kišnih padavina mnoge rijeke u BiH su se izlile iz svojih korita, što je građanima uzrokovalo velike probleme.

Najteža situacija bila je u sarajevskom kantonu, gdje su rijeke Bosna, Miljacka i Željeznica došle do kuća. Posebno dramatično je bilo u naseljima Dobroševići i Hendekuša.

"U toku noći, služba zaštite i spašavanja izmjestila je dvije osobe iz poplavljenih kuća. Voda je ušla u tri kuće u ulici Hendekuša, a tridesetak kuća je bilo ugroženo. U ulici Bratunačka cesta pet kuća je bilo ugroženo, u ulici Glavno polje 15 kuća, u ulici Plataže četiri kuće i u ulici Bregovi 20-ak kuća. Ekipe CZ i dalje su na terenu", kazali su nam u Civilnoj zaštiti Općine Ilidža.

Safet Mešanović, savjetnik općinskog načelnika za privredu i komunalnu infrastrukturu u Općini Novi Grad kaže kako u ovoj općini konstantno imaju problem sa dvije kuće u naselju Bojnik.

"U jednu od tih kuća je ušla voda, a vlasnici su se, poučeni dosadašnjim iskustvom, preselili na sprat. Ove godine, u saradanji sa Općinom Ilidža, uradit ćemo čišćenje korita u tom dijelu, što bi trebalo doprnijeti poboljšanju situacije kada je riječ o poplavama", kazao je Mešanović.

"U odnosu na protekla dva dana, danas se stanje normalizira. Voda se povlači, a evidentan je pad vodostaja rijeka. U toku noći pružena je pomoć svim mještanima ugroženih naselja i sve je bilo spremno za evakuciju do koje nije došlo. U naselju Dobroševići je evakuirana stoka", kazali su nam u Civilnoj zaštiti KS.

Poređenja radi, jučer je vodostaj Bosne u naselju Hendekuša iznosio od 80 do 10 centimetara. Već jutros, on iznosi oko 40 centimetara. U Unsko-sanskom kantonu rijeke su ostale u svojim kortima.

"Vodostaj rijeke Une porastao je za tri-četiri centimetra i za sada nema opasnosti od plavljenja. Primjera radi, jutros je u Bihaću na rijeci Uni izmjeren vodostaj 59 centimetara, a za uvođenje redovnih mjera civilne zaštite ta granica iznosi 100 centimetara". kazao nam je Sabahudin Kurtović iz Operativnog centra CZ USK.

Ni u Posavskom kantonu nema razloga za uzbunu. Prema tvrdnjama iz tamošnje Civilne zaštite, vodostaji rijeka su u laganom porastu, ali još uvijek nema razloga za brigu.

Prema riječima rukovodioca CZ Tuzlanskog kantona Zdenka Tadića, situacija ni u ovom kantonu nije zabrinjavajuća.

"Nivo vode je porastao za 26 centimetara, poplavljeno je od 10 do 15 hektara površine u Gračanici i Doboj Istoku. Vodostaj opada i očekujemo da će se smiriti u toku dana", kazao je Tadić za portal Klix.ba.

Rijeka Bosna se na području Zeničko-dobojskog kantona izlila na nekoliko mjesta. Poplavljen je podvožnjak u naselju Blatuša pa se saobraćaj odvija trotoarom u oba pravca. Rijeka Bosna došla je do nekih ugostiteljskih objekata u području Kamberovića Polja. Odvijanje saobraćaja je otežano u cijelom gradu.