BiH
15

Zbog poledice se sinoć u Sarajevu jedva vozilo, otežan saobraćaj i danas u BiH

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
S prvim većim snježnim padavinama pojavili su se i problemi za vozače u BiH. Tokom protekle noći u većem dijelu naše zemlje bila je otežana vožnja, ali i kretanje pješaka, zbog poledice.

U nekoliko sarajevskih naselja na uzbrdicama sinoć je bilo gotovo nemoguće voziti zbog poledice čak i sa dobrim automobilima i dobrim zimskim gumama.

Na Koševskom brdu je sinoć neko vrijeme čak bio i blokiran saobraćaj u potpunosti zbog poledice, nakon čega je intervenisala zimska služba posipajući pijesak.

U nekim dijelovima naše zemlje jutros je slična situacija. Još uvijek se otežano vozi, pa se vozačima preporučuje oprez.

U Bosni su jutros kolnici mokri ili vlažni i skliski, dok su u Hercegovini kolnici pretežito suhi, saopćeno je iz Asocijacije auto-moto klubova u BiH.

Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i poledice na kolniku, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Za teretna vozila i tegljače preporučuje se upotreba zimske opreme na dionicama preko planinskih prijevoja.

Zimska oprema je obavezna, što zbog zakonskih propisa, što zbog vaše lične sigurnosti, pa vam se i ovog puta savjetuje da se toga strogo pridržavate.

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen promet na dionici M-4 Simin Han - Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Na dionici M-18 Tuzla - Bijeljina u mjestu Požarnica, zbog klizišta promet se odvija usporeno jednom trakom.

Zbog izvođenja radova na dionici M-14 Kostajnica - Dubica u mjestu Vrioci, promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na privremenu obilaznicu u blizini.

Zbog odrona na dionici M-16 Jajce - Crna Rijeka (u mjestu Lučina), promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini saobraćajnice mogući su povremeni zastoji tokom dana na M-4 Doboj - Tuzla (u mjestu Stanić Rijeka).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.